Κλείσιμο

Οι Σοσιαλιστές πιέζουν για ταφή Μιλόσεβιτς στη Σερβία

Πολιτική κρίση ενδέχεται να προκαλέσει στην Σερβία ο τόπος ταφής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Μίλοραντ Βούτσελιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, δήλωσε ότι εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ταφή του Μιλόσεβιτς στην Σερβία, τότε το Κόμμα του θα αποχωρήσει από την βουλή. Αν ληφθεί υπ όψιν ότι οι σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοστούνιτσα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης.
Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς να δώσει χάρη στην σύζυγο του Μιλόσεβιτς Μίρα Μάρκοβιτς και τον γιο του Μάρκο, εναντίον των οποίων εκδόθηκε προ καιρού από σερβικά δικαστήρια διεθνές ένταλμα σύλληψης, για να παραστούν στην κηδεία.
Η χήρα του Μιλόσεβιτς τόνισε σε συνέντευξή της σε σερβική εφημερίδα πως επιθυμία της είναι να ταφεί ο σύζυγός της στη γενέτειρα του στην πόλη Ποζάρεβατς, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου. Μια άλλη πιθανότητα είναι η κηδεία να γίνει στην πόλη Λίγεβα Ρέκα του Μαυροβουνίου απ`όπου κατάγεται ο πατέρας του Μιλόσεβιτς.
Καρδιακή προσβολή αλλά...

Σε καρδιακή προσβολή οφείλεται ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας που ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η αιτία από την οποία προκλήθηκε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα προσδιοριστεί από την τοξικολογική έρευνα. Σέρβοι ειδικοί που παρέστησαν στη νεκροψία εξήραν τον υψηλό επαγγελματισμό των Ολλανδών ιατροδικαστών. Δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία δείγματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω αναλύσεων, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική στις περιπτώσεις αυτές.
Η χήρα του Μιλόσεβιτς επεσήμανε ότι τελευταία ένιωθε τρομερά καταβεβλημένος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την θεωρία του θανάτου από φυσικά αίτια. Εκτίμησε, πάντως, ότι ενδέχεται να ευθύνονται κι άλλοι παράγοντες.
Ο νομικός σύμβουλος του Μιλόσεβιτς παρουσίασε αντίγραφο επιστολής του εκλιπόντος -μια ημέρα πριν τον θάνατό του- προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτήν ανέφερε ότι στις φυλακές του δικαστηρίου του χορηγείτο φάρμακο για τη φυματίωση από την οποία ποτέ δεν έπασχε. Πάνω σε αυτό το θέμα ο ολλανδός τοξικολόγος Ρόναλντ Ούγκες δήλωσε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έπαιρνε σκοπίμως ένα μη συνταγογραφημένο φάρμακο που ανέστελλε τα αποτελέσματα της αγωγής κατά της υπέρτασης.
«Ο θάνατος Μιλόσεβιτς σφραγίζει μια εποχή εντάσεων και πολέμων για την οποία είχε κεντρική ευθύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Προσθέτει ότι το μεγάλο ζητούμενο για τα Βαλκάνια σήμερα είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις Μιλόσεβιτς για την υγεία του, που είναι, -όπως τονίζει-, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κρατούμενου.
Πηγή: skai.gr