Οι οπαδοί του Μιλόσεβιτς κατηγορούν το ΔΠΔ λεει η Γκλας Γιαβνόστι

«Οι οπαδοί του Μιλόσεβιτς, οι φίλοι του, ο αδερφός του, που βρίσκεται στη Μόσχα, όλοι κατηγορούν το ΔΠΔ για το θάνατό του. Υποστηρίζουν ότι δεν πέθανε, αλλά σκοτώθηκε» σημειώνει η Γιουλιάνα Μοϊλόβιτς, πολιτική συντάκτρια στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Γκλας Γιαβνόστι μίλησε στο ΣΚΑΙ 100,3 και την Αλίνα Σαράντη για το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
ΕΡ: Ποιες είναι οι αντιδράσεις στο θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς;
ΑΠ: Οι οπαδοί του, οι φίλοι του, ο αδερφός του, που βρίσκεται στη Μόσχα, όλοι κατηγορούν το ΔΠΔ για το θάνατό του. Υποστηρίζουν ότι δεν πέθανε, αλλά σκοτώθηκε. Εννοούν ότι η απόφαση της Χάγης να μην επιτρέψει στο Μιλόσεβιτς να πάει στη Μόσχα για θεραπεία, συνέβαλε σημαντικά στο θάνατό του. Οι πολίτες δεν έχουν αντιδράσει, ακόμα είναι νωρίς. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και το κόμμα του. Ο υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του δήλωσε δυσαρεστημένος που ο Μιλόσεβιτς δε δικάστηκε στο Βελιγράδι για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των Σέρβων.
ΕΡ: Τι θα απογίνει η σορός του;
ΑΠ: Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν έχουμε ακόμα απάντηση ως προς το πού και το πότε θα γίνει η ταφή. Αν όμως η ταφή γίνει στο Βελιγράδι ή στη γενέτειρά του, θα είναι πολύ δύσκολο για την οικογένειά του να παραστεί στην κηδεία του ή να επισκέπτεται τον τάφο του. Η χήρα και ο γιος του είναι εκτός Σερβίας και δεν μπορούν να γυρίσουν γιατί η αστυνομία τους αναζητά. Η απόφαση μάλλον δεν έχει ληφθεί ακόμα και νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της οικογένειάς του.
ΕΡ: Τι επιπτώσεις έχει ο θάνατος για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης;
ΑΠ: Όταν κάποιος πεθαίνει, η υπόθεση κλείνει. Το Δικαστήριο ωστόσο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της απόφασής του να μην του επιτρέψει να πάει στη Μόσχα, παρ` όλες τις εγγυήσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου Πούτιν. Πιθανώς φοβούνταν ότι ο Μιλόσεβιτς δε θα επέστρεφε ποτέ. Ηταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δίκη του. Ακόμα, θα είναι πολύ δύσκολο να να πειστεί η κοινή γνώμη στη Σερβία ότι το ΔΠΔ τον βοήθησε να ζήσει. Η εικόνα λοιπόν του ΔΠΔ στη Σερβία θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ` όψιν ότι ο Μίλαν Μπάμπιτς αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr