Οι ομολογίες των Ουκρανών ναυτών που συνέλαβαν οι Ρώσοι στο Κερτς

Βίντεο με τις καταθέσεις τριών από τους Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν μετά από το θερμό επεισόδιο στο Κερτς δημοσιοποίησε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας.

Οι καταθέσεις που μεταδόθηκαν από πολλά διεθνή ΜΜΕ μαρτυρούν ότι οι ομολογίες των ναυτών έγιναν μετά από πίεση που δέχτηκαν από τις ρωσικές αρχές.

Ο ένας από αυτούς, ο Βολοντιμίρ Λισόβι, είπε ότι γνώριζε για την προκλητική φύση της ουκρανικής πράξης και πως εκτελούσε διαταγή. Είπε επίσης ότι εσκεμμένα αγνόησε τα αιτήματα μέσω ασυρμάτου, ενώ ανέφερε ότι στο πλοίο υπήρχαν μικρά όπλα και αυτόματα.



Ο Αντρέι Ντρας είπε ότι ήταν στην κανονιοφόρο «Nikopol», με εντολή να πλεύσει από την Οδησσό στη Μαριούπολη. «Μας προειδοποίησε η συνοριακή υπηρεσία της Ρωσίας ότι παραβιάζαμε τη ρωσική νομοθεσία. Επανειλημμένα μας ζήτησαν να φύγουμε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας», είπε. Ο Σεργκέι Τσιμπίζοφ επίσης είπε ότι ήταν πάνω στην ίδια κανονιοφόρο.



Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού, Ιγκόρ Βοροντσένκο, δήλωσε ότι οι άνδρες αναγκάστηκαν να πουν ψέματα, υπό πίεση συμπληρώνοντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν συγγενείς στην Κριμαία. «Τους ξέρω. Πάντα υπήρξαν έντιμοι επαγγελματίες στις δουλειές τους και αυτό που λένε τώρα δεν είναι αληθές», τόνισε.

Δικαστήριο στην Κριμαία απεφάνθη την Τρίτη ότι 12 από τους 24 ουκρανούς ενστόλους που συνελήφθησαν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως τις 25 Ιανουαρίου, ενώ η απόφαση για το υπόλοιπους αναμένεται να βγει σήμερα Τετάρτη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι για παράνομη διέλευση των ρωσικών συνόρων, που μπορεί να επισύρει ποινή έως και 6 ετών.

Πηγή: skai.gr