Απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα έτη 2018 και 2019. Το βραβείο του 2018, πήγε στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ, ενώ εκείνο του 2019 στον Αυστριακό λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε.

Ο 77χρονος Αυστριακός Χάντκε είναι από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της γενιάς του με μεγάλο κομμάτι του έργου του να αφορά την Ελλάδα. Έχει μεταφράσει στα γερμανικά τραγωδίες και των τριών μεγάλων δραματουργών της κλασικής αρχαιότητας και η εργογραφία του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία «Η Αγωνία Του Τερματοφύλακα Πριν Από Το Πέναλτι», «Η Μεγάλη Πτώση» και «Ακόμη Μια Φορά Για Τον Θουκυδίδη». Το 1973 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπύχνερ και έξι χρόνια μετά το Βραβείο Κάφκα.

Η 57χρονη Τοκάρτσουκ είναι η πιο πολυμεταφρασμένη Πολωνή συγγραφέας και πέρυσι βραβεύθηκε με το Μαν Μπούκερ. Έχει πολλές φορές στοχοποιηθεί για την οικολογική και αντιεθνικιστική της δράση από ακροδεξιούς κύκλους. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της «Το Αρχέγονο Κι Άλλοι Καιροί».

Είναι η πρώτη φορά στα 118 χρόνια της διοργάνωσης που απονέμονται ταυτοχρόνως βραβεία δυο ετών. Πέρσι, αναβλήθηκε η απονομή του βραβείου, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου που συγκλόνισε την Σουηδική Ακαδημία. Ειδικότερα, 18 γυναίκες κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση τον Γάλλο φωτογράφο Ζαν-Κλωντ Αρνώ, 73 ετών, σύζυγο της Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία εκτός από ποιήτρια ήταν και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Πηγή: skai.gr