Οι ΗΠΑ στοχοποιούν ξανά το Ιράν

Το σχέδιο παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε αραβικές χώρες, συμμάχους της Ουάσινγκτον, που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση και στοχεύει να περιορίσει την επιρροή του Ιράν, δεν θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Η Ράις απέκρουσε τις κατηγορίες της Τεχεράνης σύμφωνα με τις οποίες η παράδοση όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής θα προκαλέσει αναταραχή και θα διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέδωσε αντιθέτως την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ιρανικό καθεστώς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και στο σχέδιο της Μέσης Ανατολής που επιζητούμε είπε η Ράις από το αεροδρόμιο του Σάνον της Ιρλανδίας, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος της για ανεφοδιασμό. Η Ράις αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στην Αίγυπτο, τον πρώτο σταθμό στην περιοδεία της στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανικός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι η σπανίως κοινή αποστολή του στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, αποδεικνύει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Γκέιτς μιλώντας από το αεροπλάνο με προορισμό την Αίγυπτο, πρώτο σταθμό της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι το κοινό ταξίδι των δύο υπουργών της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει τη σημασία που προσδίδουν οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν τους φίλους τους.

Στόχος της επίσκεψης στην Αίγυπτο είναι οι διαπραγματεύσεις συμβολαίων στρατιωτικής βοήθειας ύψους αρκετών χιλιάδων δολαρίων με τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ και η διεύρυνση της συνεργασίας με σκοπό την παρεμπόδιση των ιρανικών φιλοδοξιών. Θα εξετάσουμε κυρίως το όφελος για τη συνέχιση του διαλόγου με μεθόδους με τις οποίες μπορεί να ενισχυθεί η διμερής ασφάλεια καθώς και για την εξερεύνηση νέων ευκαιριών σε αυτό το πεδίο, διευκρίνισε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν συμφωνίες στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, 13 δισεκατομμυρίων και δεκαετούς διάρκειας με την Αίγυπτο και 30 δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας καθοδόν προς τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την Αίγυπτο. Δεύτερος σταθμός της περιοδείας είναι η Σαουδική Αραβία και ακολουθούν το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Πηγή: skai.gr