Οι Η.Π.Α. ενισχύουν οικονομικά τα κατεχόμενα της Κύπρου

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα χρήματα αποσκοπούν στον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και στην οικονομική αναδιάρθρωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στα κατεχόμενα, όπως επίσης και στη στήριξη διακοινοτικών πρωτοβουλιών.
Ο κ. Μπάουτσερ επέμεινε ότι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Ουάσινγκτον δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε μορφή διπλωματικής αναγνώρισης του βόρειου τμήματος ούτε αποτελούν άσκηση πίεσης προς τους Ελληνοκύπριους.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έφθασε ο καιρός για να αναζητήσει η διεθνής κοινότητα τρόπους που θα επιτρέψουν να εκδίδονται και να γίνονται δεκτά έγγραφα που θα αφορούν στα προϊόντα τα οποία παράγουν οι Τουρκοκύπριοι, έτσι ώστε να διευκολύνεται το εμπόριο μαζί τους, τόνισε ο κ. Μπάουτσερ.
Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε και τη λειτουργία αεροδρομίων στο κατεχόμενο τμήμα που όπως είπε επίσης θα συμβάλει στον τερματισμό της απομόνωσης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε τα μέτρα που λαμβάνουν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ως κινήσεις οι οποίες τελικά θα συμβάλουν στην προσέγγιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι φυσική απόρροια της δεδηλωμένης απόφασης των Τουρκοκυπρίων, δια του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτηθείς εάν για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι ή οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ο κ. Μπάουτσερ απάντησε «κανείς απ‹ τους δύο».
Επισήμανε τέλος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν εδώ και πολλά χρόνια προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο των οποίων ενισχύουν οικονομικά κινήσεις που αποσκοπούν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και προτίθενται να συνεχίσουν να το πράττουν.
Πηγή: skai.gr