Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα ελέγξουν το 75% του εδάφους της χώρας έως το τ

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να θέσουν το 75% του εδάφους του Ιράκ υπό την έλεγχο των δυνάμεων της τάξης της χώρας αυτής έως το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.
Ο στρατηγός Πίτερ Σκιαρέλι, που είναι διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του ιρακινού στρατού κατά τα γεγονότα αυτών των τελευταίων ημερών που σημαδεύτηκαν από το ξέσπασμα θρησκευτικής βίας, και εκτίμησε ότι ήταν «καλά προετοιμασμένος και καλά εκπαιδευμένος» για τον αγώνα κατά των εξεγερμένων.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού «οι ιρακινές μονάδες θα μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για το 75% του εδάφους της χώρας, ενώ έως τώρα αναφερόμενος στον στόχο αυτό, ο πρόεδρος Μπούς έθετε ως διορία το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Σκιαρέλι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την δεύτερη ημέρα της ευρείας αμερικανο-ιρακινής επίθεσης στην περιοχή της Σαμαρά, βόρεια της Βαγδάτης, όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επισημάνει δραστηριότητες μελών του δικτύου Ελ Καινά και ξένων μαχητών.
Οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα μικρή αντίσταση, διευκρίνισε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης 31 άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακαλύφθηκαν κρυψώνες όπλων.
"Βρήκαμε αυτό που περιμέναμε να βρούμε», δήλωσε ο στρατηγός διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στο πολεμικό υλικό που ανακαλύφθηκε, είναι τμήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Sam 7, οβίδες των 120 mm, ρουκέτες των 107 mm και βλήματα όλμου των 130 mm.
Ο στρατηγός Τσιαρέλι αρνήθηκε τέλος ότι η επιχείρηση αυτή, που παρουσιάστηκε στην Βαγδάτη ως μια από τις πλέον σημαντικές από την αρχή του πολέμου, είχε προπάντων ψυχολογική αξία, με την ελπίδα να αυξηθεί η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς που βρίσκεται σήμερα στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο σημείο της.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr