Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με τις πιο σκληρές κυρώσεις στην ιστορία

Σειρά σκληρών όρων για την υπογραφή νέας συνθήκης που θα ρυθμίζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να ασκήσει τεράστια πίεση στην Τεχεράνη ώστε να την υποχρεώσει να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία του μετά την έξοδο των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο κ. Πομπέο τόνισε πως το Ιράν θα πρέπει να θέσει τέλος στον εμπλουτισμό ουρανίου, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις που έχει στείλει στην Συρία, και να διακόψει παροχή στήριξης σε σιιτικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή – την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη, την Χαμάς στη Γάζα, και άτακτες δυνάμεις στο Ιράκ.

Κατέστησε μάλιστα σαφές πως οι ΗΠΑ θα καταδιώξουν και θα «τσακίσουν» πράκτορες του Ιράν και της Χεζμπολάχ ανά τον κόσμο. «Το Ιράν ποτέ δεν θα έχει ξανά λευκή επιταγή να κυριαρχήσει στην Μέση Ανατολή».

Τόνισε ακόμα πως η ισλαμική δημοκρατία οφείλει να αναστείλει επ’ αόριστον την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να αποφυλακίσει τους πολίτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους που κρατούνται σήμερα για «κάλπικες» κατηγορίες.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε πως εάν το Ιράν δεχτεί τα συνολικά 12 αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αποσύρουν όλες τις κυρώσεις, να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής οικονομίας και την επανένταξή της στο παγκόσμιο σύστημα.

Εάν όμως η Τεχεράνη δεν «αλλάξει ρότα», τότε εν τέλει θα υποστεί τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία», προειδοποίησε. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν είναι η Αμερική που προκάλεσε την ανάγκη για αυτή την τιμωρητική συμπεριφορά, αλλά το ίδιο το Ιράν, με τις πολιτικές που ακολουθεί επί χρόνια.

Αιχμηρές απαντήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να διαφεντεύει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Ποιοι είστε εσείς που αποφασίζεται για το Ιράν και για τον κόσμο και λέτε στο Ιράν τι να κάνει και τι να μην κάνει με την πυρηνική του τεχνολογία», είπε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Οι δηλώσεις Πομπέο καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος ιρανός αξιωματούχος.
Πηγή: skai.gr