Οι ΗΠΑ αναγγέλλουν μέτρα σε βάρος αξιωματούχων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας

Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας που κατηγορούν ότι έριξαν λάδι στη φωτιά στην ένοπλη σύρραξη στην αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, στηλιτεύοντας πως «δεν έλαβαν σημαντικά μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες».

«Ο λαός του Τιγκράι συνεχίζει να υφίσταται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταχρήσεις και φρικαλεότητες και έχει επειγόντως ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία εμποδίζεται από στρατιωτικούς της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας και άλλους ένοπλους παράγοντες», επικρίνει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παρά τη μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, τα αντιμαχόμενα μέρη στη σύρραξη στο Τιγκράι δεν έλαβαν σημαντικά μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ή για να επιτευχθεί ειρηνική λύση της πολιτικής κρίσης», υπογραμμίζει.

Περιορισμοί στις θεωρήσεις διαβατηρίων (visas) θα επιβληθούν σε «νυν ή πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχος της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλα πρόσωπα», συμπεριλαμβανομένων «τακτικών και ατάκτων δυνάμεων που ανέπτυξε η Αμχάρα και μελών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF)», προσθέτει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να επιβάλλουν περιορισμούς «ευρείας κλίμακας» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια και τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Αιθιοπία, αν και απεναντίας θα συνεχίσουν να της προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε τομείς όπως η υγεία, ο επισιτισμός, η παιδεία.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τους σκοτωμούς, τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, τη συστηματική σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις», επιμένει ο κ. Μπλίνκεν. «Μας προκαλεί επίσης φρίκη η καταστροφή δημόσιων αγαθών όπως οι πηγές νερού, τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας που διαπράχθηκαν στο Τιγκράι».

«Φρικτή» κατάσταση

Η τρέχουσα κατάσταση στην Τιγκράι είναι «φρικτή», με ανθρώπους να πεθαίνουν από πείνα και τους βιασμούς να πολλαπλασιάζονται, κατήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, που κατάγεται από την επαρχία αυτή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη 17η Μαΐου.

«Τη στιγμή που μιλάμε η κατάσταση στην Τιγκράι είναι, αν πρέπει να το πω μονολεκτικά, φρικτή! Εντελώς φρικτή», είχε πει, προσθέτοντας ότι «κόσμος πεθαίνει από πείνα» και «οι βιασμοί γενικεύονται».

Την 4η Νοεμβρίου 2020, ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, τις δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, το οποίο βρισκόταν την εξουσία την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Υποσχόταν τη νίκη μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά έξι μήνες μετά την κατάληψη της Μεκέλε, της πρωτεύουσας της επαρχίας, από τον ομοσπονδιακό στρατό, οι μάχες συνεχίζονται και η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.

Έπειτα από μήνες διαψεύσεων, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας παραδέχθηκε εντέλει ότι επιχειρούσαν στο πεδίο, στο πλευρό των δικών της δυνάμεων, στρατεύματα της Ερυθραίας, τα οποία έχουν κατηγορηθεί πως διέπραξαν πολλές ωμότητες – κάτι που αρνείται η Ασμάρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ