Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη και πως πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκκεχειρία στην Λιβύη.

Ο γγ του ΟΗΕ είπε από την πλευρά του ότι οι όλες οι διεθνείς δυνάμεις δεσμεύθηκαν να απέχουν από παρεμβάσεις στον πόλεμο στην Λιβύη. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στην Γενεύη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσεις των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλών, αποφασίστηκε να συγκροτηθουν αρμόδιες επιτροπες στις αρχες Φεβροαυριου, στις οποίες θα κληθουν να συμμετασχουν και κρατη τα οποία δεν συμμετειχαν στη σημερινη Διασκεψη.

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, θα ενημερωθούν αυριο Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνόδου, αναλυτές της DW αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο και θολό σχέδιο, του οποίου η εφαρμογή θα εξαρτηθεί από τις πράξεις των εμπλεκομένων.

Μέρκελ: Οι εταίροι έχουν έρθει πιο κοντά

Σαφώς πιο κοντά έχουν έλθει οι Ευρωπαίοι εταίροι σε ό,τι αφορά την εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη, επισήμανε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στην επιτυχία της σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου συνέβαλε σημαντικά και η Ευρώπη.

Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν εν μέρει διαφορετικές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ερωτώμενος σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Λιβύης, τόνισε ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Σάρλ Μισέλ: Καθοριστικής σημασίας η κατάπαυση του πυρός και το εμπάργκο όπλων

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Πομπέο:  Στο πλευρό της Λιβύης, για ένα μέλλον χωρίς βία και ξένες παρεμβάσεις

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη, είπε πως είχε σήμερα στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Λαβρόφ: Δεν επιτεύχθηκε έναρξη σοβαρού διαλόγου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

"Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου" μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Κόντε: Έτοιμη η Ρώμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της ειρήνης στη Λιβύη

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.

"Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

"Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό", πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr