Κλείσιμο

Οι απλήρωτοι ήρωες του πύρινου μετώπου στην Αυστραλία

DW Καρολίνε Μποκ, Σούμπελ Μπχαντάρι (dpa)

Περίπου 200.000 εθελοντές πυροσβέστες στην Αυστραλία δίνουν καθημερινά μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες θύματα. Οι Αυστραλοί αντιμετωπίζουν τους πυροσβέστες σαν ήρωες. Παρόμοια έβλεπαν οι Αμερικανοί τους δικούς τους πυροσβέστες μετά την τραγωδία των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η εθελόντρια Μπρίτζιτ Λίους παραλίγο να χάσει το σπίτι της σε μεγάλη πυρκαγιά νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ. Χθες, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, η ομάδα της πήρε άδεια, όπως λέει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Αν δεν ήταν οι πυροσβέστες θα είχαμε θρηνήσει κι άλλα θύματα και θα είχαν καεί περισσότερες κατοικίες». Η αυστραλή πυροσβέστης είναι νοσοκόμα, αλλά από τον Οκτώβριο δεν έχει εργαστεί στο νοσοκομείο. «Δυστυχώς ο εθελοντισμός δεν πληρώνει τους λογαριασμούς», λέει με πικρία.

Οι εθελοντές, οι πυρκαγιές και η κυβέρνηση είναι μια άλλη ιστορία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον δεν επικρίθηκε μόνο επειδή στην κρίσιμη περίοδο των πυρκαγιών έκανε διακοπές στην Χαβάη. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο για πόσο ακόμα οι πυροσβέστες θα αγωνίζονται για το κοινωνικό σύνολο χωρίς να πληρώνονται απάντησε ότι εκείνοι επέλεξαν να βρίσκονται εκεί. Αργότερα όμως υποσχέθηκε στους πυροσβέστες αποζημίωση περίπου 3.700 ευρώ. Όταν ο πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να συμβάλλει στην κατάσβεση αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος ισχυρίστηκαν ότι το πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Σε μια από τις επισκέψεις του Σκοτ Μόρισον σε πληγείσες περιοχές ένας πυροσβέστης αρνήθηκε μάλιστα να κάνει χειραψία μαζί του.

Γερμανοί πυροσβέστες εκφράζουν θαυμασμό για την αυτοθυσία των αυστραλών συναδέλφων τους. Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής πυροσβεστικής ομοσπονδίας Καρλ Χάινς Κνορ δηλώνει στο dpa ότι οι αυστραλοί πυροσβέστες καταβάλλουν εδώ και μήνες καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες: «Οι προκλήσεις στην Αυστραλία, λόγω του μεγέθους της και μόνο, είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι στη Γερμανία. Το κοινό μας στοιχείο είναι ωστόσο ότι κι εμείς εξαρτόμαστε πολύ από τους εθελοντές», τονίζει ο Καρλ Χάινς Κνορ.

Ο αγώνας των αυστραλών πυροσβεστών έχει συγκινήσει πολλούς σταρ του Χόλιγουντ, οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά για την ανακούφιση των θυμάτων. Ανάμεσα σε αυτούς και η αυστραλή κωμικός Σελέστε Μπάρμπερ, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 25 εκ. ευρώ. Eκατομμύρια έχουν εισρεύσει και στα ταμεία του Ερυθρού Σταυρού. Οι δωρεές είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρες», όπως αναφέρει ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στη Νέα Νότια Ουαλία Σέιν Φιτζσίμονς, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. «Η ωραία πρόκληση είναι τώρα το που θα διοχετευθούν τα ποσά», τονίζει χωρίς να κρύβει την περηφάνιά του.