Οι επτά υπουργοί του SPD στη νέα κυβέρνηση- Οι γυναίκες με τα «βαριά» χαρτοφυλάκια

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε το πρωί τα ονόματα των πολιτικών που θα αναλάβουν τα επτά υπουργεία που δικαιούται το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση. Τέσσερεις από αυτούς είναι γυναίκες και τρεις άνδρες. Μόνο τρεις από τους υποψήφιους είναι υπουργοί στην απερχόμενη κυβέρνηση: ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χουμπέρτους Χάιλ που διατηρεί το αξίωμα του, η νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίνε Λάμπρεχτ, που θα αναλάβει το Αμύνης και η Σβένια Σούλτσε που μεταπηδά από το Περιβάλλοντος στο Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξης.

Νέα υπουργός Εσωτερικών, και αυτό αποτελεί έκπληξη, θα γίνει η Νάνσι Φέζερ, μια όχι και τόσο γνωστή πολιτικός από το κρατίδιο της Έσσης. Μοναδική υπουργός της κυβέρνησης που κατάγεται από την ανατολική Γερμανία, θα είναι η αντιπρόεδρος του κόμματος, Κλάρα Γκάιβιτς, που αναλαμβάνει το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης. Υπουργός Υγείας θα γίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας και βουλευτής, Καρλ Λάουτερμπαχ, που χαίρει υπερκομματικής εκτίμησης, ενώ υπουργός Καγκελαρίας θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σμιτ, που εδώ και χρόνια είναι έμπιστος του κ. Σολτς.

Εσωκομματικό δημοψήφισμα Πρασίνων

Η νέα κυβέρνηση θα απαρτίζεται από 16 μέλη – οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες. Από αυτούς οι επτά είναι Σοσιαλδημοκράτες, οι πέντε Πράσινοι και οι τέσσερεις Φιλελεύθεροι. Η εκλογή του νέου καγκελάριου και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Σήμερα το απόγευμα οι Πράσινοι θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος αναφορικά με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Αναμένεται ότι η πλειονότητα των 125.000 μελών θα εκφραστεί υπέρ.

Πηγή: Deutsche Welle