Οδοιπορικό στην Τουρκία εν όψει εκλογών

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παρουσίασε το μανιφέστο του, εν όψει των εκλογών του επομένου μήνα. Δεσμεύεται ότι θα περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Το κόμμα έχει κατηγορηθεί για ισλαμισμό, και ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τους οπαδούς του κοσμικού κράτους. Εν όψει των εκλογών της 22ας Ιουλίου, ο Μπεν Χάμερσλι του BBC ταξιδεύει στην Τουρκία για να μάθει τις απόψεις των ψηφοφόρων. Σήμερα κάνει στάση στην Κωνσταντινούπολη, εν συνεχεία θα ταξιδέψει προς ανατολάς και θα καταλήξει στην Τραπεζούντα.

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, και ήλθαμε στη μεγάλη αυτή πόλη, την Κωνσταντινούπολη, και στο εστιατόριο με τον ταιριαστό τίτλο 360, αφού από εδώ έχουμε μια γενική εποπτεία της κατάστασης. Μαζί μου βρίσκεται ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Ραγκίπ Ντουράν. Ραγκίπ, στη Δύση η γενική ιδέα είναι ότι αυτές οι εκλογές έχουν να κάνουν με τη μάχη μεταξύ του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αφ\' ενός και του κοσμικού στρατού και των συμμάχων του αφ\' ετέρου. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Αυτή είναι η μια διάσταση της αντιπαράθεσης. Αντιμετωπίζουμε μια πολυδιάστατη κρίση. Καθώς είπες, το θέμα του κοσμικού κράτους είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά υπάρχει και το κουρδικό πρόβλημα, το πρόβλημα του κοινωνικού συντηρητισμού της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε υπάρχουν πολλές αντιθέσεις, μεγάλη πόλωση στην τουρκική κονωνία.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα νικήσει, και ίσως μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό δημιουργεί ένα είδος κρίσης. Ο στρατός είναι εναντίον τους, και είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχει κάνει πραξικοπήματα. Τι πιστεύεις ότι θα γίνει αν νικήσει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης;

Αν έχει μεγάλη πλειοψηφία και καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο νέο κοινοβούλιο. Και όλοι ελπίζουν ότι θα αντιμετωπισθούν ειρηνικά. Εάν όχι, τότε ο στρατός και ένα μέρος της τουρκικής κοινωνίας δεν θα είναι ευτυχείς, οπότε η πολυδιάστατη κρίση θα συνεχισθεί.
Πηγή: Πηγή: BBC