Ο Ζαρκάουι πίσω από τις εκρήξεις στο Ιράκ

Η ισλαμιστική οργάνωση Τάουχιντ ουάλ Τζιχάντ (Ενοποίηση και Ιερός Πόλεμος) της οποίας ηγείται ο Ιορδανός Αμπου Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι αναλαμβάνει μέσω Ιντερνετ την ευθύνη για τη σημερινή (Τρίτη) πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Βαγδάτη αλλά και για την επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικού οχήματος στην πόλη Μπακούμπα του Ιράκ που στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα αστυνομικούς και τον πολίτη οδηγό τους. Η αυθεντικότητα των κειμένων δεν έχει εξακριβωθεί.
Συνεργαζόμενος με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα ο Ζαρκάουι θεωρείται από τους Αμερικανούς υπεύθυνος για σωρεία επιθέσεων στο Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έχουν επικηρύξει για 25 εκατομμύρια δολάρια.
>Πολύνεκρες εκρήξεις
Ένας Ιρακινός καμικάζι, σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης λίγο μετά το μεσημέρι και ένας περαστικός τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ο καμικάζι θέλησε να ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε μία αυτοκινητοπομπή τριών 4Χ4 τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως από Δυτικούς.
Το πρωί, 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 114 τραυματίσθηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε πολυσύχναστη αγορά μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας της Βαγδάτης, στην οδό Χάιφα, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Στην περιοχή της Μοσούλης, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων εναντίον αμερικανικής περιπόλου, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.
Παράλληλα, δύο Ιρακινοί τραυματίσθηκαν σοβαρά στη Βαγδάτη από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά στο υπουργείο Σχεδιασμού, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.
Εξάλλου, ένοπλοι άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον μικρού λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς στην πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα αστυνομικοί και ο δηγός του λεωφορείου.
Τέλος, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 22 τραυματίστηκαν, σε επεισόδια που έγιναν μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και εξεγερμένων στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, στα βόρεια της Βαγδάτης.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τα βίαια επεισόδια που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, ξεκίνησαν με τη σύγκρουση αμερικανών στρατιωτών με εξεγερμένους στο κέντρο της πόλης Ραμάντι που θεωρείται προπύργιο των οπαδών του ανατραπέντος πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν.
Πηγή: skai.gr