Ο υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν πίσω από τις επιθέσεις στην Πόλη

Οι δύο Τούρκοι που θεωρούνται εγκέφαλοι των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη και διαφεύγουν τη σύλληψη, είχαν συναντηθεί επανειλημμένα με τον υπαρχητό του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας από τους ύποπτους που συνελήφθησαν από την αστυνομία στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τη διαλεύκανση των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στις 15 και 20 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, κατέθεσε ότι οι δύο Τούρκοι οργανωτές - ο Χαμπίμπ Ακτάς και ο Αζάντ Εκιντσί - συναντήθηκαν επανειλημμένα με τον αλ Ζαουάχρι κατά την προετοιμασία των επιχειρήσεων.
«Ησαν οι μόνοι που συνάντησαν τον αλ Ζαουάχρι. Οι οδηγίες προέρχονταν από εκείνον», φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία ο Γιουσούφ Πολάτ, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε ανάμειξη σε μία από τις επιθέσεις εναντίον μίας από τις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, τηλεφώνησε στον οδηγό-καμικάζι του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, για να του πει ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος.
«Τον συναντούσαν τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά», φέρεται να είπε ο Πολάτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονταν στο εξωτερικό.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ δήλωσε χθες ότι οι οργανωτές των επιθέσεων είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή 61 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των 4 καμικάζι, πραγματοποιήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές.
Πηγή: skai.gr