Ο Τζορτζ Τένετ «αποχαιρέτησε» τη CIA

Μία ημέρα πριν το Κογκρέσο δημοσιοποιήσει μια σημαντική έκθεσή του σχετικά με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Τένετ, ο απερχόμενος διευθυντής της, είπε «αντίο» στο προσωπικό της, στη διάρκεια ειδικής τελετής την Πέμπτη.
Ο Τένετ ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ότι θα εγκατέλειπε το πόστο για «προσωπικούς λόγους», μετά από 7 ταραγμένα χρόνια στην διοίκηση της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ. Η τελευταία του ημέρα στο θώκο είναι, τυπικά, η Κυριακή.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο -δεν επετράπη σε εκπροσώπους του τύπου να παραστούν- ο Τένετ έδωσε έμφαση στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην αναδιαμόρφωση της CIA, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι καιροί είναι δύσκολοι.
«Αυτά ήταν χρόνια γεμάτα γεγονότα, γεμάτα επιτυχίες και θριάμβους, με πόνο και θλίψη και, ναι, με ερωτήματα για την απόδοσή μας», είπε ο Τένετ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στον Τύπο από την CIA.
Αν και ο Τένετ έχει επαινεθεί για την προσαρμογή της CIA στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, υπέστη σφοδρές επικρίσεις για την αδυναμία πρόβλεψης των τρομοκρατικών πληγμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, καθώς και τις εσφαλμένες πληροφορίες που οδήγησαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζορζ Ουόκερ Μπους να συμπεράνει ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.
Ορισμένα στελέχη του Κογκρέσου είχαν καλέσει για την παραίτηση του Τένετ εδώ και χρόνια, αλλά ο Μπους επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις τους κι να κρατήσει τον διορισμένο από τον Μπιλ Κλίντον διευθυντή της CIA στο πόστο, ώσπου απεδέχθη την παραίτησή του την 4η Ιουνίου.
Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την έκθεσή της σχετική με τις εκτιμήσεις της CIA πριν τον πόλεμο του Ιράκ σχετικά με τα προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής που φέρεται να διέθετε.
Η έκθεση αναμένεται να είναι εξαιρετικά επικριτική σε βάρος της Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι η CIA κατέληξε σε συμπεράσματα δίχως επαρκή στοιχεία.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν άσκησε κριτική στην έκθεση επειδή παραβλέπει το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος χρησιμοποίησε παραποιημένα στοιχεία της CIA για να ενισχύσει την υποστήριξη στην εισβολή στο Ιράκ.
Ο Τζον ΜακΛάφλιν, υπαρχηγός του Τένετ, εκτελεί προσωρινά χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας ώσπου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αναδυθεί στις σχετικές συζητήσεις στην Ουάσινγκτον είναι και αυτό του Πίτερ Γκος, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των αντιπροσώπων, ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν πράκτορας της CIA.
Πηγή: skai.gr