Κλείσιμο

Ο Τζόνσον ρίχνει το γάντι στον Κόρμπιν σε νέα προσπάθεια για εκλογές

Για «άνανδρη προσβολή της δημοκρατίας» θα κατηγορήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την απροθυμία του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, καθώς οι Εργατικοί του κ. Κόρμπιν απείχαν. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να υποβάλει ξανά την πρόταση τη Δευτέρα, αφού οριστικοποιηθεί η έγκριση του νόμου που θα τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit από την ΕΕ.

Κορυφαία στελέχη του Εργατικού Κόμματος ζητούν από τον κ. Κόρμπιν να μην αποδεχθεί την πρόκληση του πρωθυπουργού, αλλά να περιμένει μέχρι να εξασφαλιστεί η νέα αναβολή στο Brexit, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα για έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον θα αναμένεται να απευθύνει την πρόσκληση προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης το απόγευμα, σε ομιλία από πόλη εκτός Λονδίνου στην οποία θα ανακοινώσει την πρόσληψη 20.000 αστυνομικών.

Όπως σημείωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός θεωρεί τη σημερινή ως πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, όποτε και αν οι πολίτες κληθούν να προσέλθουν στην κάλπη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τζόνσον δέχεται κριτική από το εσωτερικό του κόμματος για τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών που συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση στη νομοθετική διαδικασία κατά του no deal.

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής ομάδας τουλάχιστον 100 μετριοπαθών βουλευτών, καλώντας τον να επαναφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα τους 21 συναδέλφους.

Ο κ. Γκριν κάνει λόγο στην επιστολή του για «εκκαθάριση» που είναι «λανθασμένη κατ’ αρχή και εμπράκτως κακή πολιτική». Παράλληλα από το πρωί δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει προσφυγή κατά της συνταγματικότητας και νομιμότητας της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον για αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου από την ερχόμενη εβδομάδα και για περίοδο περίπου πέντε εβδομάδων.

Κύρια ενάγουσα είναι η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, η οποία επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι είχε εξασφαλίσει μέσω δικαστηρίου ότι τον τελευταίο λόγο στο Brexit πρέπει να έχει το κοινοβούλιο.

Την προσφυγή της υποστηρίζουν επίσης ως ενάγοντες ο πρώην πρωθυπουργός των ζ Συντηρητικών σερ Τζον Μέιτζορ, η σκιώδης γενική εισαγγελέας των Εργατικών Σάμι Τσακραμπάρτι και η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο