Ο Τσαβούσογλου χλευάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις - «Στέλνουμε και 4ο πλοίο»

Τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που αποφασίστηκε να επιβληθούν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» χλεύασε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας… Ξέρουν ότι είναι αδύνατο να το εφαρμόσουν... Σύντομα θα στείλουμε το συντομότερο δυνατό και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.