Κλείσιμο

Ο Τσάβες κρατικοποιεί και τα τσιμέντα

Στην 5η επέτειο του πραξικοπήματος που τον απομάκρυνε -για πολύ λίγο- από την εξουσία, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέβασε τον πήχυ των σοσιαλιστικών του πιστέυω.

"Πρέπει να ριζοσπαστικοποιήσουμε την επανάσταση" είπε, μιλώντας στο έθνος, σε πρόγραμμα που μετέδωσαν - υποχρεωτικά - όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Απευθυνόμενος στους στρατιώτες είπε ότι "πρέπει να αγκαλιάσουν το κίνημα, ή να παραιτηθούν".

Οι στρατιώτες υποχρεώθηκαν να επαναλάβουν το σύνθημα "Πατρίδα-Σοσιαλισμός ή Θάνατος".

Η αυξανόμενη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την προώθηση της εκστρατείας του, θα ανησυχήσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαϊκών εταιριών.

Έξι πολυεθνικές εταιρίες, έχουν διορία μέχρι το τέλος του μήνα για να απαντήσουν αν θα δεχτούν τους νέους όρους, οι οποίοι προβλέπουν τη μεταβίβαση του ελέγχου των περισσοτέρων δραστηριοτήτων τους στο κράτος.

Ο κος Τσάβες είπε ότι δεν περιμένει να ανακύψουν σημαντικά προβλήματα, αλλά αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο με τρόπο ικανοποιητικό.

Η βιομηχανία πετρελαίου δεν είναι ο μόνος τομέας που θα εθνικοποιηθεί. Η μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας, όπως και η επιχείρηση ηλεκτρισμού θα τεθούν επίσης υπό κρατικό έλεγχο.

Ο πλέον πρόσφατος τομέας που βρίσκεται στο στόχαστρο του κου Τσάβες είναι η βιομηχανία τσιμέντου. Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προτιμούν -όπως λέει ο κος Τσάβες- να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

"Αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να μεταφέρουν το τσιμέντο στην Καραϊβική και να το πωλούν σε διεθνείς τιμές, αντί να το πωλούν, εδώ, στην χώρα μας. Αν οι βιομηχανίες τσιμέντου δεν το πράξουν αυτό, θα τις θέσουμε υπό τον έλεγχό μας, θα τις εμπλουτίσουμε με νέους πόρους, θα βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους, μειώνοντας το κόστος και παράγοντας το τσιμέντο για την χώρα μας".

Οι απόψεις του θα τον φέρουν σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση αλλά θα ευχαριστήσουν τους οπαδούς του. Οι "Τσαβίστας" όπως ονομάζονται, στην πλειοψηφία τους φτωχοί, πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από τον κρατικό έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC