Ο Τραμπ θέλει να ανοίξουν τα σχολεία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο την επιθυμία του να δει «πολλά» σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά έως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών.

«Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό», έκρινε. Οι νέοι «μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά» ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, είπε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ κι εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που, όπως και αλλού στον κόσμο, περιπλέκει τη ζωή πολλών γονιών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως στο σπίτι.

Παρά τα μέτρα, η πανδημία εξαπλώθηκε ταχύτατα στις ΗΠΑ: η χώρα θρηνεί 56.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν το εκατομμύριο. Ωστόσο, καθώς καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσής της, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει την ανυπομονησία του να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα και παρουσίασε ήδη πριν από περίπου δέκα ημέρες το σχέδιό του για να «ξαναβάλει μπροστά» η χώρα.

Με βάση τη στρατηγική που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο Τραμπ ωστόσο φάνηκε να ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό. «Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους», είπε.

Οι μαθητές σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη επέστρεψαν στις τάξεις τους, για παράδειγμα στη Δανία και στη Νορβηγία, και άλλοι θα τους ακολουθήσουν, όπως αυτοί στη Γαλλία και στην Ολλανδία, από την 11η Μαΐου.

Όμως παρά τις προφυλάξεις που ανακοινώνονται και τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν και το Παρίσι αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ