Ο Τραμπ θα ανακοινώσει «δυνατή απάντηση» στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ

Το κοινοβούλιο της Κίνας αναμένεται να εγκρίνει, την Πέμπτη, νομοσχέδιο για την ασφάλεια που θα περιορίσει την αυτονομία του, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση το ειδικό οικονομικό καθεστώς που απολαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει κυρώσεις εναντίον της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ και αν σκοπεύει να θέσει περιορισμούς στις θεωρήσεις για φοιτητές και ερευνητές από την Κίνα.

«Κάνουμε κάτι τώρα. Νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον ... Θα το μιλήσω τις επόμενες μέρες», απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος.  Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιλαμβάνει κυρώσεις, είπε: «Όχι, πρόκειται για κάτι που θα ακούσετε...  πριν από το τέλος της εβδομάδας, κάτι νομίζω πολύ δυνατό».

Ο Τραμπ δεν είπε κάτι περισσότερο, αλλά νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ήταν δυσαρεστημένος από τον προτεινόμενο νόμο για την ασφάλεια «και δυσκολεύεται να δει πώς το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει οικονομικός κόμβος εάν αναλάβει η Κίνα». 

Ερωτηθείσα εάν αυτό μπορεί να σημαίνει τερματισμό της ειδικής οικονομικής σχέσης που παρέχει η Ουάσιγκτον στο Χονγκ Κονγκ, η οποία της επιτρέπε να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, η αξιωματούχος δεν έκανε περαιτέρω σχόλιο. 

Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, χαρακτήρισε νωρίτερα τις ενέργειες του Πεκίνου ως «πολύ ανησυχητικές». «Ειλικρινά η Κίνα κάνει ένα μεγάλο λάθος», είπε.

Ο Κούντλοου δήλωσε δε ότι η Ουάσιγκτον θα καλωσορίσει τον επαναπατρισμό αμερικανικών εταιρειών από το Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα. «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πληρώσουμε το κόστος μετεγκατάστασης εάν φέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Πηγή: skai.gr