Ο Τραμπ στηρίζει Τζόνσον για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Στήριξη στον Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στην Βρετανία έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο που αρχίζει την Δευτέρα.

Ο κ. Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επιφανέστερος υπέρμαχος του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την διαδοχή της Τερέζα Μέι στην αρχηγεία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Sun, ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως έχει «μελετήσει πολύ προσεκτικά» τον αγώνα για την διαδοχή της κ. Μέι και εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον «θα κάνει πολύ καλή δουλειά». «Νομίζω πως θα είναι εξαιρετικός», προσέθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «πάντοτε» συμπαθούσε τον κ. Τζόνσον και τον θεωρεί «πολύ ταλαντούχο». Υποστήριξε μάλιστα πως οι εξωσυζυγικές σχέσεις που είχε στο παρελθόν ο πρώην υπουργός δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη επίπτωση στην εκλεξιμότητά του.

Η κ. Μέι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στις 7 Ιουνίου. Ο νέος αρχηγός και πρωθυπουργός αναμένεται να εκλεγεί από τα περίπου 120.000 μέλη της παράταξης έως τα τέλη Ιουλίου.

Στο Λονδίνο φημολογείται πως ο κ. Τζόνσον θα επιδιώξει ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Τραμπ, στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου, όμως έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για κατ’ ιδίαν επαφές των δύο ανδρών.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε μάλιστα πως κι άλλοι Συντηρητικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας τον έχουν προσεγγίσει ζητώντας ενστερνιστεί την υποψηφιότητά τους. Δεν αποκάλυψε τα ονόματα όσων ζήτησαν την βοήθειά του, όπως σημείωσε πως συμπαθεί και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις Τραμπ θέτουν το σκηνικό για μία δύσκολη συνάντηση με την κ. Μέι, η οποία παραμένει τυπικά στην εξουσία.

Πέραν του θέματος Τζόνσον, ο κ. Τραμπ αναμένεται να ζητήσει επιτακτικά από την κ. Μέι να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei από την κατασκευή του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Τζόνσον δεν έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις του όσον αφορά την Huawei.
Πηγή: skai.gr