Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τους Ρεπουμπλικάνους να γίνουν σκληρότεροι και να δώσουν μάχη για την προεδρία του, δηλώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών επιθυμεί την παραπομπή του “το συντομότερο δυνατό” κι αναφορικά με το αίτημα του προς την Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος ενός (κενρικού) πολιτικού του αντιπάλου.

Ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε την κατάσταση γύρω από την παραπομπή του, σε μία συνάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ενισχύσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ταχεία διεξαγωγή της έρευνας παραπομπής του Τραμπ, ενώ από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση οργανώνει τις προσπάθειες της, κατά της αναφερόμενης έρευνας.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσίασε ένα βίντεο και “μία σειρά γεγονότων” αφήνοντας να εννοηθεί ποια θα είναι τα άρθρα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ και την απαγγελία επίσημων κατηγοριών, που θα επικαλεστούν οι Δημοκρατικοί, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, έναν “εκβιασμό” σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και μία προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσπάθησαν να ασκήσουν μομφή κατά του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ.


Ωστόσο, το αναφερόμενο μέτρο καταψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς, που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Ελάχιστοι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που φέρονται να είναι διατεθειμένοι για μία ενδεχόμενη απομάκρυνση του προέδρου Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, παρά την σημασία που δίνουν οι Δημοκρατικοί στην άσκηση πιέσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο απέναντι σε μία ξένη σύμμαχο χώρα (Ουκρανία) για την εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές του 2020, μέσω της διεξαγωγής έρευνας για τις δραστηριότητες του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών κι αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ είναι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους που άσκησαν κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για τους χειρισμούς του απέναντι στην Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης κριτικής από τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αλλά και τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ σχετικά με την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

Η απόφαση αυτή του Τραμπ εξέθεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, Κούρδους στην πολεμική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία εισβάλλοντας στα συριακά εδάφη.

Η επίκληση των διατάξεων παραπομπής και η αποδοχή τους από την Βουλή των Αντιπροσώπων θα δρομολογήσει το πλαίσιο διεξαγωγής μιας δίκης από την Γερουσία, η οποία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, σχετικά με την απομάκρυνση ή μη του προέδρου Τραμπ, από τον Λευκό Οίκο.

“Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να γίνουν πιο σκληροί και να πολεμήσουν. Έχουμε μερικούς που είναι μεγάλοι μαχητές, αλλά θα πρέπει να γίνουν πιο σκληροί και να πολεμήσουν, καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να βλάψουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πριν από τις εκλογές,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο ίδιος είπε ως οι Δημοκρατικοί “είναι διαβολικοί και ενωμένοι.”

“Δεν έχουν τον Μιτ Ρόμνεϊ να παρεμβαίνει. Δεν έχουν τέτοιους ανθρώπους. Είναι ενωμένοι,” πρόσθεσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Σε μία συνέντευξή του (Axios on HBO) ο Ρόμνεϊ απέρριψε τα αιτήματα του προέδρου Τραμπ προς την Ουκρανία και την Κίνα για την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Μπάιντεν, διατυπώνοντας ερωτηματικά για τον χαρακτήρα του Τραμπ, ενώ άσκησε κριτική και για την απόφαση του Τραμπ για την “εγκατάλειψη” των Κούρδων συμμάχων, ενώ αποδοκίμασε την μυστική πληρωμή μιας πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών.

Ο Ρόμνεϊ ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, αλλά έχασε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ