Κλείσιμο

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη για το εμπόριο όπλων

Την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συνθήκη του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου όπλων προανήγγειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της NRA, που είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Η συνθήκη καλεί όλους τους συμμετέχοντες να καταγράφουν διασυνοριακές μεταφορές οπλισμού – από τυφέκια έως άρματα μάχης και αεροπλάνα – και ζητά να εμποδίζονται οι πωλήσεις όπλων που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια καταπατητών ανθρώπινων δικαιωμάτων ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Η συνθήκη ήταν ανάθεμα για την NRA. Υπογράφηκε από τον προκάτοχο του κ. Τραμπ, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, όμως ουδέποτε κυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Υπό τις επευφημίες χιλιάδων μελών της NRA ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δήλωσε πως θα ακυρώσει την αμερικανική υπογραφή, ενώ υπέγραψε επί σκηνής έγγραφο που ζητά από την Γερουσία να διακόψει την «παγωμένη» διαδικασία κύρωσης.

Σε μία ομιλία με έντονα προεκλογικό ύφος, ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε τα μέλη της NRA πως θα προστατεύσει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, υποστηρίζοντας δίχως αποδείξεις πως οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να αφαιρέσουν τα όπλα από πολλούς κατόχους.

«Ουδέποτε θα παραδώσουμε την αμερικανική κυριαρχία, σε οποιονδήποτε», είπε ο κ. Τραμπ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους γραφειοκράτες να καταπατήσουν την ελευθερία της δεύτερης τροπολογίας», προσέθεσε, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Σημειώνεται πως ούτως ή άλλως υπάρχει η χρόνια νομική παράδοση που ορίζει πως διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ, συνεπώς η συνθήκη του ΟΗΕ δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την δεύτερη τροπολογία.

«Ελπίζω να είστε χαρούμενοι», είπε ο κ. Τραμπ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η NRA ήταν μεγάλος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου το 2016, αν και έκτοτε έχει χάσει μέρος της δύναμής της εξαιτίας εσωτερικών διαιρέσεων και ανταγωνισμών.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, συνεπώς η συμμετοχή τους στην συνθήκη θεωρούνταν κρίσιμη για την επιτυχία της. Δεδομένου ότι η συνθήκη δεν έχει κυρωθεί ούτε από την Ρωσία ούτε από την Κίνα, στην πράξη οι μεγαλύτεροι έμποροι οπλισμοί μένουν εκτός.

Συνολικά η συνθήκη έχει τεθεί σε ισχύ σε 101 χώρες από το 2014. Άλλες 19, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, έχουν προσυπογράψει το έγγραφο αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία κύρωσης.
Πηγή: skai.gr