Ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψη στην Δανία μετά το «όχι» για την Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέθεσε επ’ αόριστον την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του στην Δανία αφότου η πρωθυπουργός της χώρας απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Δανία είναι μία πολύ ξεχωριστή χώρα με εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, ότι δεν θα ενδιαφερόταν να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλω την προγραμματισμένη συνάντησή μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσέθεσε ότι με την ευθύτητά της η κ. Φρέντερικσεν συνέβαλε στο να αποφευχθεί μεγάλος κόπος και προσπάθεια τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από πλευράς Δανίας, και την ευχαρίστησε για την στάση της.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη έχει ακυρωθεί, μολονότι λίγες ώρες πριν τις αναρτήσεις Τραμπ ο αμερικανός πρεσβευτής στην Δανία τιτίβιζε για την επικείμενη επίσκεψη.

Την Κυριακή η κ. Φρέντερικσεν χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο πώλησης του αραιοκατοικημένου νησιού, που έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία καθώς οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οικονομικά τον αρκτικό κύκλο.

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε η πρωθυπουργός. «Ελπίζω πραγματικά ότι [η πρόθεση Τραμπ] δεν είναι κάτι σοβαρό».

Το νησί είναι αυτοδιοικούμενη και εν πολλοίς αυτόνομη περιοχή, όμως η εξωτερική και αμυντική πολιτική του χαράσσεται από την Κοπεγχάγη, η οποία παρέχει και δημοσιονομική στήριξη.

Η τοπική κυβέρνηση της Γροιλανδίας είχε επίσης απορρίψει το άνοιγμα Τραμπ.
Πηγή: skai.gr