Ο Ταλάτ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν είχε στις Βρυξέλλες ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

Αναφερόμενη στη συνάντηση, η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Όπως σημείωσε, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις τεχνικές επιτροπές που αποφασίστηκαν με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Κ. Νάγκι, ο Ο. Ρεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η γερμανική προεδρία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των τουρκοκυπρίων, ενώ συζητήθηκε ακόμη η εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού για την οικονομική ενίσχυση των τουρκοκυπρίων.

Η Κ. Νάγκι ανέφερε ακόμη πως Ο. Ρεν χαιρέτισε την κατεδάφιση της γέφυρας από τη πλευρά των τουρκοκυπρίων στην οδό Λήδρας επισημαίνοντας στον Μ. Ταλάτ, ότι έχει στείλει επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα με την οποία τον ενθαρρύνει να ανοίξει το οδόφραγμα και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Επιτροπή θα διαθέσει 100.000 ευρώ για την πραγματοποίηση ορισμένων έργων ασφάλειας στην οδό Λήδρας απευθύνοντας έκκληση ώστε τα σχετικά έργα να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr