Ο Σολάνα χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΡΚΚ για κατάπαυση του πυρός στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα χαιρέτισε την ανακοίνωση του αυτονομιστικού Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ) για κατάπαυση του πυρός εντός της Τουρκίας, και εξέφρασε την ελπίδα να τηρήσει τη δέσμευσή του για τερματισμό της βίας. «Χάρηκα όταν ενημερώθηκα για την ανακοίνωση του ΡΚΚ που δήλωνε πως πρόκειται να εγκαταλείψει τη βία», τόνισε ο Σολάνα, μιλώντας στους Ευρωβουλευτές.
"Πιστεύω πως όταν βλέπουμε μία ομάδα που χρησιμοποιούσε τα όπλα να αποφασίζει να εισέλθει στην πολιτική, τότε αυτό αποτελεί καλό νέο για όλους», τόνισε ο Σολάνα, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε πως θα συμπεριφερθούν αναλόγως με όσα δήλωσαν, αλλά είναι κατ` αρχήν καλά νέα και θα πρέπει να τα αποδεχθούμε ως έχουν».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την εκεχειρία που ανακοίνωσε την Κυριακή το ΡΚΚ και από την Ουάσιγκτον προέτρεψε αυτήν την εβδομάδα τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση κατά των κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, καθώς η ένοπλη οργάνωση χρησιμοποιεί το κουρδικό βόρειο τμήμα της χώρας αυτής ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους εντός του τουρκικού εδάφους.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr