Ο Σαρκοζί σε διακοπές στις ΗΠΑ

Οι κάτοικοι του Νέου Χαμσάιρ και οι τουρίστες, συνηθισμένοι από την άφιξη στην περιοχή τους ελπιδοφόρων υποψήφιων προέδρων, εξέφρασαν με τη σειρά τους ελπίδα αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η έλευση στην δική τους περιοχή του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σηματοδοτεί την αφετηρία της πραγματικής βελτίωσης των αμερικανογαλλικών διπλωματικών σχέσεων.

Στις πρώτες πολυήμερες διακοπές που κάνει, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, ο Νικολά Σαρκοζί διαμένει σε μία ευρύχωρη εξοχική κατοικία στο τέλος μεγάλου δρόμου, κατά μήκος των ακτών της λίμνης Ουϊνιπιζόκι κοντά στο Ουόλφμπορό, μιάς κωμόπολης εξίμησι χιλ.κατοίκων, 160 χλμ. βορείως της Βοστώνης. Ο γάλλος πρόεδρος δεν εγκατέλειψε τη συνήθειά του να ξεκινά με \τζόγκινγκ\ την ημέρα του. Στη συνέχεια, κάνει μπάνιο στα καθαρά νερά της λίμνης. Στους πολυπληθείς αμερικανούς και ξένους δημοσιογράφους, που έχουν κατακλύσει την περιοχή, φυλλάσσεται πλέον πολύ αυστηρά, δεν έχει δεχθεί έως τώρα να κάνει σχόλια.

Μετά την άνοιξη του 2003, πολλά ήταν τα αμερικανικά εστιατόρια που αντί για \γαλλικές\(τηγανιτές) πατάτες, έγραφαν στον κατάλογο πως σερβίρουν \πατάτες της ελευθερίας\, εξαιτίας της γαλλικής τότε επίσημης αντίθεσης στον πόλεμο στο Ιράκ.

Μεσήλικας κάτοικος του Νιού Χαμσάιρ, ο Κέιθ Τσάμπερλεν, δήλωσε ότι \οι ηγέτες στα θέματα του πολέμου, ειδικώς, πρέπει να σέβονται τη λαϊκή βούληση\, θυμήθηκε δε \τον καιρό που οι Αμερικανοί άδειαζαν τα μπουκάλια γαλλικό κρασί, που είχαν στην κάβα τους\, ενώ η συνομίληκη συντοπίτισσα του, Λόρα Σπέλμαν, ευχήθηκε \να γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας με το Παρίσι\.

Η κατοικία όπου κατέλυσε οικογενειακώς ο γάλλος πρόεδρος, επιφάνειας περίπου 13 χιλ.τετρ.μετρ., ανήκει στο πρώην στέλεχος της \Μάικροσοφτ\, Μάικ Εϊπ. Το νοίκι, που συμφωνήθηκε, είναι 30 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr