Κλείσιμο

Ο Σαλβίνι ρίχνει ευθύνες στη Γαλλία για το χάος που επικρατεί στη Λιβύη

Έτοιμος να επιστρέψει σύντομα στην Τρίπολη που σπαράσσεται από αιματηρές συγκρούσεις, δηλώνει ότι είναι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος παράλληλα επέρριψε ευθύνες στη Γαλλία για το χάος στη Λιβύη.

«Η Ιταλία πρέπει να παραμείνει πρωταγωνίστρια στη διαδικασία σταθεροποίησης της Μεσογείου», τόνισε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα την Τρίτη στο Twitter αναφερόμενος στη Λιβύη.

«Είμαι προσωπικά διαθέσιμος να διατρέξω κάποιους κινδύνους και να επιστρέψω εκεί σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι ανήρτησε επίσης ένα βίντεο με δηλώσεις που έκανε χθες Δευτέρα στους δημοσιογράφους: «Προφανώς υπάρχει κάποιος πίσω (από τις τρέχουσες συγκρούσεις). Δεν ξέσπασαν τυχαία. Φοβάμαι ότι κάποιος, για εθνικούς οικονομικούς λόγους, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα όλης της Βόρειας Αφρικής και κατά συνέπεια της Ευρώπης».


«Σκέφτομαι κάποιον που πήγε να κάνει πόλεμο όταν δεν έπρεπε. Κάποιον που ορίζει ημερομηνίες για τις εκλογές χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους του, τον ΟΗΕ και τους Λίβυους», προσθέτει στο βίντεο.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ιταλό υπουργό, ο οποίος δεν επιτρέπει την αποβίβαση προσφύγων στα ιταλικά λιμάνια, αν η Λιβύη θεωρείται ασφαλής χώρα για να μεταφέρονται εκεί οι διασωθέντες στη Μεσόγειο, απάντησε μόνο: «Ρωτήστε το Παρίσι».

Χθες Δευτέρα η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Τρέντα αναφέρθηκε επίσης «στις ευθύνες» της Γαλλίας εξαιτίας του ρόλου της στη διεθνή επέμβαση το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα αυτή η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση διότι κάποιος, το 2011, έβαλε τα δικά του συμφέροντα πάνω από εκείνα των Λίβυων και της ίδιας της Ευρώπης», επεσήμανε η Τρέντα.

Τόσο η Ιταλίδα υπουργός όσο και ο Σαλβίνι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης των ιταλικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη, παρόλο που η Ρώμη έχει αναπτύξει στη Λιβύη περισσότερους από 300 στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύουν το νοσοκομείο της Μιζουράτα και την ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη, αλλά και να προσφέρουν επιμελητειακή βοήθεια στο λιβυκό λιμενικό.

Φονικές μάχες συνέχιζαν να μαίνονται χθες Δευτέρα στη νότια περιφέρεια της Τρίπολης και η εμπλοκή νέων παραστρατιωτικών οργανώσεων επέτεινε τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στην πόλη.

Μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) προσκάλεσε τα «διάφορα μέρη» σε μια «διευρυμένη συνάντηση» σήμερα για να γίνει «επείγων διάλογος για την κατάσταση ασφαλείας» στην Τρίπολη.
Πηγή: skai.gr