O πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Μουσταφά Σεντόπ, ζήτησε σήμερα την επαναφορά της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα εγκλήματα.

Η δήλωσή του ακολουθεί παρόμοιο αίτημα που διατύπωσε μέσα στην εβδομάδα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελευταία επιβολή της θανατικής ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το 2002 που περιελάμβανε την κατάργησή της. Καταργήθηκε από τον ποινικό κώδικα το 2004 εν μέσω της ώθησης της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής πρέπει να περιοριστεί σε δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Σεντόπ, ένας από τους πλέον ανώτερους αξιωματούχους του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς απαιτεί συνταγματικές αλλαγές.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν έχει μιλήσει για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ενδεχόμενη επαναφορά της εσχάτης των ποινών θα τερματίσει κάθε προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει ήδη παγώσει.

Ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να επαναφέρει τη θανατική ποινή κατά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Οκτώβριο. Η θανατική ποινή θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, υποστήριξε, αναφέροντας συγκεκριμένα εγκλήματα όπως σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών και γυναικών.

Γυναίκες τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω ανησυχιών ότι η Άγκυρα μπορεί να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότερες από 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2019 λόγω του φύλου τους, σε ανθρωποκτονίες που φέρονται να διαπράχθηκαν από άνδρες συγγενείς ή συντρόφους τους. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τέτοια δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ