Ο πρίγκιπας Κάρολος κατά νανοτεχνολογίας

Νέα επίθεση στην επιστημονική κοινότητα εξαπέλυσε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η νανοτεχνολογία.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent ο Κάρολος χαιρετίζει το «θρίαμβο της ανθρώπινης εφευρετικότητας» όμως συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Τζον Κάρολ, πρώην καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
«Αναφερόμενος (ο Κάρολ) στην τραγωδία της θαλιδομίδης, λέει ότι θα εκπλαγεί αν η νανοτεχνολογία δεν προκαλέσει παρόμοια προβλήματα» γράφει ο πρίγκιπας. Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο που δινόταν τη δεκαετία του 1960 σε έγκυες γυναίκες επειδή καταπολεμούσε τη ναυτία, όμως αργότερα απαγορεύτηκε επειδή προκαλούσε γεννητικές ανωμαλίες.
Οι επιστημονικές ανησυχίες του Καρόλου (παλαιότερα είχε προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές συνέπειες» των γενετικά τροποποιημένων φυτών και υποστηρίζει την εναλλακτική ιατρική) δεν γίνονται πάντοτε δεκτές με ενθουσιασμό από τους επιστήμονες. Το 2000 ο Στιβ Τζόουνς, καθηγητής γενετικής στο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου απέρριψε τους ισχυρισμούς του διαδόχου για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και του συνέστησε να επιστρέψει στα θρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο επίτιμος καθηγητής ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου, Μάικλ Μπάουμ, είπε ότι ο πρίγκιπας «υπερέβη τα εσκαμμένα» διαφημίζοντας αναπόδεικτες θεραπείες για τον καρκίνο όπως κλύσματα με καφέ και χυμό καρότου.
Απτόητος, ο Κάρολος επιμένει ότι οι επιστήμονες πρέπει να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, όπως ο ίδιος.
Πηγή: skai.gr