Ο Πούτιν ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2024

Στην τέταρτη θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσει να προσέχει την διεθνή σκηνή και την ασφάλεια της χώρας.

«Μια νέα ποιότητα ζωής, η καλοζωία, η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών – αυτό προέχει σήμερα», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας πως η Μόσχα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Πούτιν μετέβη από το γραφείο του στον χώρο της τελετής με καινούργια, ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα. Σύμφωνα με την ρωσική κρατική τηλεόραση, εφεξής το εν λόγω όχημα θα αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα εισαγωγής που χρησιμοποιούσε έως σήμερα.

Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία ο κ. Πούτιν πρότεινε στη Δούμα την παραμονή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία, στέλνοντας σινιάλο συνέχειας.



Ο κ. Πούτιν επανεξελέγη στην προεδρία με ποσοστό σχεδόν 77%. Η θητεία του θα διαρκέσει έξι χρόνια, έως το 2024, και θα τον κάνει τον μακροβιότερο ηγέτη στη νεότερη ιστορία της Ρωσίας, πίσω μόνο από τον σοβιετικό Ιωσήφ Στάλιν.

Μολονότι ο κ. Πούτιν έχει αναβαθμίσει την εξωτερική πολιτικής της Ρωσίας με στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Συρία και στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, οι χειρισμοί του έχουν προκαλέσει βαθιά ρήξη στις σχέσεις με τη Δύση, γεγονός που συνέλαβε στην ύφεση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να επιδεικνύει την δέουσα και αμείωτη προσοχή σε διεθνή θέματα. Υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο επιζητεί «ισότιμη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία» με όλες τις χώρες στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας.




Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον κ. Πούτιν να εκλεγεί σε τρίτη συναπτή θητεία μετά το 2024, αν και στο παρελθόν απέφυγε τον εν λόγω περιορισμό υπηρετώντας ως πρωθυπουργός για τέσσερα χρόνια μετά τις δύο πρώτες θητείες του στον προεδρικό θώκο.

Ο 65χρονος έχει αποφύγει να μιλήσει για το μέλλον του, με δεδομένο ότι η επόμενη ευκαιρία που θα έχει για εκλογή στην προεδρία θα είναι το 2030, όταν θα είναι 77 ετών.



Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία