Ο Πομπέο προειδοποιεί τη Μόσχα με αντίποινα σε περίπτωση "απαράδεκτης'" ανάμιξης στις εκλογές

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά οποιασδήποτε ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

"Για το θέμα της ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις, ήμουν σαφής, αυτό είναι απαράδεκτο", δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

"Είπα ξεκάθαρα τις προσδοκίες μας στη Ρωσία": "αν τυχόν η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας λάβει μέτρα για να υπονομεύσει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, εμείς θα απαντήσουμε", τόνισε ο Πομπέο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν ομόφωνα τη Μόσχα για ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που έδωσαν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Αλλά ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έδειχνε μερικές φορές να υποβαθμίζει αυτή την κατηγορία, καθώς ανακύπτουν ήδη υποψίες για νέα ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2020.

"Η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία της ακεραιότητας της εκλογικής μας περιόδου", πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας, απέρριψε όλες τις κατηγορίες.

"Υπογραμμίσαμε για μια ακόμη φορά ότι όλες οι εικασίες για την υποτιθέμενη ανάμιξή μας στις εσωτερικές διαδικασίες των ΗΠΑ είναι αβάσιμες. Δεν υφίστανται δεδομένα που να την τεκμηριώνουν", "κανείς δεν μας παρουσίασε αποδείξεις πολύ απλά γιατί αυτές δεν υπάρχουν", δήλωσε.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα κρυμμένες επικοινωνίες που καταγράφηκαν μεταξύ 2016 και 2017 οι οποίες, όπως είπε, θα απάλλασσαν τη Μόσχα από τους ισχυρισμούς για ανάμιξή της στην αμερικανική πολιτική και ότι οι ΗΠΑ το μπλόκαραν.

"Προτείναμε στους συναδέλφους μας αντί να διαδίδουν όλες αυτές τις αβάσιμες υποψίες, να μας αφήσουν να δώσουμε στη δημοσιότητα αυτό τον κλειστό δίαυλο αλληλογραφίας που άρχισε τον Οκτώβριο του 2016 έως το Νοέμβριο του 2017 ώστε όλα να γίνουν πολύ ξεκάθαρα για πολύ κόσμο", είπε ο Λαβρόφ μέσω διερμηνέα. "Ωστόσο, δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει".

O Λαβρόφ προσκάλεσε τον Πομπέο στη Ρωσία. "Θα θέλαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο και τον καλώ στη Ρωσική Ομοσπονδία οποιαδήποτε βολική χρονική περίοδο".

"Ευχαριστώ για την πρόσκληση", απάντησε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα η ΗΠΑ και η Ρωσία να ανακοινώσουν πολύ σύντομα μια σημαντική εμπορική συμφωνία.

Μιλώντας για τη Βόρεια Κορέα, ο Πομπέο είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί "πολλές ελπίδες" ότι η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση και ότι δεν θα πραγματοποιήσει και άλλες δοκιμές πυραύλων μεγάλους βεληνεκούς. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αναζητεί τρόπους για να επικοινωνεί με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. "Ετοιμαζόμαστε να βοηθήσουμε ενεργά προς την πορεία αυτή ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αυτή η τρέχουσα κατάσταση".

Οι δύο άνδρες κατά τη συνάντησή τους μίλησαν για όλες τις κρίσεις που μαίνονται, από το Ιράν και τη Συρία έως Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα και σημείωσαν τη διαφωνία τους για το ευαίσθητο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε τη βούληση να περιληφθεί η Κίνα στη διαπραγμάτευση για τα στρατηγικά όπλα, χωρίς αναφερθεί στη ρωσική πρόταση για την ανανέωση το ταχύτερο δυνατόν της διμερούς συνθήκης New Start που εκπνέει στις αρχές του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ