Ο πολωνός πρωθυπουργός επικρίνει τον απομονωτισμό των ΗΠΑ

Ο πολωνός πρόεδρος Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, καίτοι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, επέκρινε έμμεσα την εξωτερική πολιτική τους, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Times» της Νέας Υόρκης.
Ο Κβασνιέφσκι αναφερόταν κατά κύριο λόγο στην πολιτική για τη χορήγηση βίζας που εφαρμόσθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ κι η οποία πλήττει κυρίως τους πολωνούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ οφείλουν να είναι «πιο ελαστικές, πιο ανοικτές, πιο ευγενικές».
Στην ίδια συνέντευξή του ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι Αμερικανοί, τονίζοντας πως δεν θα ήθελε να δει «την Αμερική να ενστερνίζεται τις ιδέες του νεοσυντηρητισμού και του απομονωτισμού, με τη θέληση να κυριαρχήσει στον κόσμο... Είναι λάθος».
Σχετικά με τη συμμετοχή της Πολωνίας στον πόλεμο στο Ιράκ, ο Κβασνιέφσκι τόνισε πως η αποστολή του πολωνικού εκστρατευτικού σώματος ήταν «μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις στη ζωή του, όμως είναι πεπεισμένος ότι ήταν η ορθή απόφαση».
Πηγή: skai.gr