"Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος" είπε ο Ομπάμα

"Με βαθιά ευγνωμοσύνη και μεγάλη ταπεινότητα", όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε την Πέμπτη το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην επίσημη τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Δημαρχείο του Όσλο.

"Σε σχέση με ορισμένους από τους γίγαντες της ιστορίας που έλαβαν αυτό το βραβείο... αυτά που έχω επιτύχει εγώ είναι μικρά", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε κερδίσει το δικό του βραβείο, αυτό ενθάρρυνε τον κόσμο, αλλά μεγάλωσε και το κύρος του στις ΗΠΑ κατά τρόπο που του επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματικός", είχε δηλώσει λίγο πριν από την τελετή παραλαβής του βραβείου ο Ομπάμα.

Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος για να καταπολεμηθεί το κακό στον πλανήτη και για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το "υψηλό" ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε ότι "η χρήση βίας είναι μερικές φορές δικαιολογημένη, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δε θα οδηγούσαν στην κατάθεση των όπλων από τους μαχητές της".

Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θυσιάζουν τα ιδανικά τους για την αντιμετώπιση των εχθρών τους, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά του στην πολιτική του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει σκληρή δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως κυρώσεις που "έχουν πραγματικό τίμημα".

Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να "περιπαίζουν το σύστημα", σημείωσε, αναφερόμενος στις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δύο χώρες στο παρελθόν σε σχέση με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Η Επιτροπή επέλεξε τον αμερικανό πρόεδρο για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών" και "την εργασία του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα".

Ο Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο και δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πηγή: skai.gr