Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Ισραήλ για την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ ότι η μερική προσάρτηση της Δυτικής Όχθης που υποσχέθηκε σήμερα προεκλογικά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την Μέση Ανατολή απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς.

Νωρίτερα ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως εάν επανεκλεγεί στις κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου θα επεκτείνει την «κυριαρχία» του Ισραήλ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, περιοχή που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι για το μελλοντικό κράτος τους.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ντούτζαριτς.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι σαφής, οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr