Ο ντ` Εστέν προειδοποιεί για το Ευρωσύνταγμα

Το παραπάνω δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. «Ωστόσο, νομίζω πως οι Γάλλοι θα ψηφίσουν ναι», πρόσθεσε στη συνέντευξη που έδωσε στην εβδομαδιαία έκδοση «L` Express», επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή του ότι «το 53 έως το 55%» θα ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι εάν σε ένα διάστημα δύο ετών μετά την υπογραφή της συνθήκης 20 από τις 25 χώρες-μέλη έχουν επικυρώσει το κείμενο και μία ή περισσότερες χώρες συναντούν δυσκολίες να το πράξουν, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιληφθεί του ζητήματος.
«Έχουμε προβλέψει ότι αντί να αποκλείσουμε τα κράτη που εξέπεμψαν μιαν αρνητκή ψήφο σε αυτή τη μειοψηφία θα αναζητήσουμε μαζί τους τα μέσα να βγουν από αυτήν. Ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό θα σήμαινε μια νέα ψηφοφορία», εξήγησε ο Ζισκάρ ντ` Εστέν, πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής Συνέλευσης, η οποία έχει ετοιμάσει τη συνθήκη. «Στην περίπτωση της Γαλλίας, τα πράγματα θα ήταν πιο πολύπλοκα. Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να δεχθούν να ψηφίσουν ναι σε μια νέα συνθήκη που θα έκριναν ως πιο ευνοϊκή. Αλλά δεν θα υπάρξει ένα νέο κείμενο γιατί κανείς δεν θα μπορεί να ζητήσει από τις περισσότερες χώρες που θα το έχουν επικυρώσει να ξεχάσουν την ψήφο τους. Το παρόν κείμενο πηγαίνει ήδη πολύ μακριά στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Γαλλία», πρόσθεσε ο Ζισκάρ ντ` Εστέν.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 29ης Μαΐου είναι αβέβαιο: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν είτε το «ναι» είτε το «όχι» να υπερισχύει σε αναλογία 50-50. Μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (Παρασκευή) δίνει 52% στο «ναι» και μία άλλη που δημοσιεύθηκε σήμερα 54% στο «όχι».
Πηγή: skai.gr