Ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας

Στη Βρετανία τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Ο 41χρονος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Αυτό με τιμάει πάρα πολύ, δήλωσε ο Μίλιμπαντ κατά το διορισμό του υπουργικού συμβουλίου από το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, προσθέτοντας ότι η σύγχρονη διπλωματία θα πρέπει κατά την άποψή του να είναι γεμάτη υπομονή, όπως και σημασία.

Ο Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ήταν παλαιότερα ο πιο στενός σύμβουλος του Μπλερ σε θέματα πολιτικής.

Σύμφωνα με δήλωση συνεργάτη του πρωθυπουργού, Τσάρος της βρετανικής οικονομίας διορίζεται ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στις κυβερνήσεις Μπλερ, Άλιστερ Ντάρλινγκ. Πρόκειται για τοποθέτηση που σηματοδοτεί συνέχεια της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε ο νέος πρωθυπουργός επί 10 χρόνια στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο 41 ετών υπουργός Περιβάλλοντος, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ προορίζεται να αντικαταστήσει τη Μάργκαρετ Μπέκετ στο πηδάλιο της βρετανικής διπλωματίας. Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη θα πρόκειται για το νεώτερο Βρετανό υπουργό Εξωτερικών της τελευταίας 30ετίας. Ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στις πρώτες κυβερνήσεις Μπλερ, Τζακ Στρο, προαλοίφεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο νέος ένοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πέρασε το πρώτο 24ωρο στην πρωθυπουργία έχοντας μαραθώνιο κύκλο επαφών με στενούς συνεργάτες του και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς προαναγγέλεται ευρύς και σαρωτικός ανασχηματισμός.

Ο Μίλιμπαντ είχε δείξει, όπως αναφέρεται, σκεπτικισμό σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφων α με πληροφορίες των μέσων src=/upload_files/Image/brownsindex203getty.jpgενημέρωσης, και είχε εκφράσει την ανησυχία του όσον αφορά την απροθυμία του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να απευθύνει έκκληση για άμεση εκεχειρία στον πόλεμο στο Λίβανο πέρυσι.

Ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά από την παραίτηση του Τόνι Μπλαίρ, δεν αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή υποστήριξη που παρείχε η Βρετανία προς την Τουρκία για την ένταξη της στην Ε.Ε., αναφέρει η εφημερίδα Μιλιέτ.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, στην νέα αυτή περίοδο το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποκλειστεί από τις προτεραιότητες της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μπράουν δεν αναμένεται να εργαστεί τόσο σκληρά όσο τον κ. Μπλαίρ στο θέμα της υποστήριξης την Τουρκία για την ένταξη της στην Ε.Ε.. Ο κ . Μπραουν θα συγκεντρωθεί περισσότερο στη συνεργασία με τις ΗΠΑ αντί στις σχέσεις με την Ε.Ε. σημειώνει ακόμα η εφημερίδα.

Υπουργός Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης Μπράουν διορίστηκε η Τζάκι Σμιθ, η πρώτη γυναίκα που θα είναι επικεφαλής του υπουργείου αυτού.

Η 44χρονη Σμιθ, πρώην υπουργός Παιδείας, δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανη για το διορισμό της στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στα ηνία του υπουργείου Άμυνας παρέμεινε και στη νέα κυβέρνηση ο Ντες Μπράουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Τζακ Στρο, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί Μπλερ,ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων ανέλαβε ο Χίλαρι Μπεν, γιος του βετεράνου του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπεν.
Πηγή: skai.gr