Κλείσιμο

Ο Μπους έδωσε χάρη στον Λίμπι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποφάσισε με κίνδυνο να προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον, να δώσει εν μέρει χάρη στο δεξί χέρι του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, τον Λιούις Σκούτερ Λίμπι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δυόμισι ετών για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον κ. Λίμπι είναι υπερβολική. Για αυτό αναιρώ το μέρος της ποινής του κ. Λίμπι που αφορά τη φυλάκισή του για διάστημα 30 μηνών αναφέρει ο Μπους στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Λίμπι θα πρέπει πάντως να πληρώσει το πρόστιμο των 250.000 δολαρίων που του έχει επιβληθεί και θα είναι υπό επιτήρηση για δύο χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος (Τσένεϊ) στηρίζει την απόφαση του προέδρου (Μπους) ανέφερε η εκπρόσωπος του Ντικ Τσένεϊ, Μέγκαν Μακ Γκιν.

Την απόφαση αυτή πάντως καταδίκασαν αμέσως οι Δημοκρατικοί. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, τη χαρακτήρισε μάλιστα σκανδαλώδη.

Ο 56χρονος Λιούις Λίμπι είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο για παρεμπόδιση δικαιοσύνης, ψευδομαρτυρία και ψευδορκία. Η υπόθεση για την οποία δικάστηκε αφορά την αποκάλυψη στον Τύπο ότι η Βάλερι Πλέιμ, σύζυγος ενός διπλωμάτη που κατηγορούσε την κυβέρνηση Μπους ότι υπερέβαλε όσον αφορά την απειλή που συνιστούσε το Ιράκ, ήταν πράκτορας της CIA.

Στις ΗΠΑ η αποκάλυψη της ταυτότητας των πρακτόρων αποτελεί ομοσπονδιακό έγκλημα. Ωστόσο, κανείς δεν παραπέμφθηκε για τη διαρροή, εκτός από τον Λίμπι που κατηγορήθηκε για ψευδή κατάθεση όσον αφορά τις συνομιλίες που είχε με τρεις δημοσιογράφους κατά την περίοδο των ερευνών που γίνονταν για το θέμα.
Πηγή: skai.gr