Ο Μπους «διαψεύδει» τον Ανάν για το Ιράκ

Ο Μπους αναφερόταν στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ο οποίος εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος ήταν «παράνομος».
«Τα Ηνωμένα Εθνη εξέτασαν τις ίδιες πληροφορίες που είχα και εγώ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελούσε απειλή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε με ψήφους 15 έναντι μηδενός ότι ο Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να παραδεχτεί ότι κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και να τα καταστρέψει γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχαν πολύ σοβαρές συνέπειες. Πιστεύω ότι όταν οι Οργανισμοί λένε κάτι τέτοιο, καλό είναι να επιμένουν σ` αυτό», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στη Μινεζότα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη διεθνή υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση για επέμβαση στο Ιράκ το 2003 ήταν παράνομη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια πρώτη απόφαση που απειλούσε τον Σαντάμ για σοβαρές συνέπειες που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας το Νοέμβριο του 2002, οι ΗΠΑ επιχείρησαν στις αρχές του 2003 να επιτύχουν και μια δεύτερη απόφαση που να εξουσιοδοτεί για τη χρήση στρατιωτικής βίας. Παραιτήθηκαν όμως μπροστά στην αντίθεση που εκδήλωσαν πολλές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία και η Ρωσία, αλλά τελικώς ξεκίνησαν τον πόλεμο με την υποστήριξη της Βρετανίας.
Πηγή: skai.gr