Κλείσιμο

Ο Μπλερ γνώριζε για το χάος του «μεταπολεμικού» Ιράκ

Απόρρητα έγγραφα που εστάλησαν στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ένα χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ τον προειδοποιούσαν ότι μετά τον πόλεμο το Ιράκ κινδύνευε να βυθιστεί στο χάος, αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Μία προειδοποίηση προερχόταν από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών του Μπλερ, τον Τζακ Στρο, ο οποίος τον Μάρτιο του 2002 είχε προβλέψει ότι το μεταπολεμικό Ιράκ θα αποτελούσε πηγή σημαντικών προβλημάτων.
«Φαίνεται πως πίσω απ` όλ` αυτά μας περιμένει η άβυσσος», έγραφε την εποχή εκείνη ο Στρο σε επιστολή του που, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο».
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αναλυτές τάσσονταν υπέρ της πτώσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
«Όμως κανείς δεν δίνει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα: πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το καθεστώς που θα τον αντικαταστήσει θα είναι καλύτερο», αναρωτιέται και προσθέτει: «Το Ιράκ δεν έχει εμπειρία δημοκρατίας και η δημοκρατία δεν είναι έθιμο ή συνήθεια κανενός».
Ένα άλλο έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο, μόνο για Βρετανούς αναγνώστες», υπογραμμίζει ότι «η οικοδόμηση ενός έθνους» στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ Χουσέιν θα χρειαστεί «χρόνια».
Πηγή: skai.gr