Ο Μάλερ αρνείται πως αθώωσε πλήρως τον Τραμπ

Η έκθεση για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 δεν αθώωσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος δεν αθωώθηκε όσον αφορά τις πράξεις που φέρεται να εκτέλεσε» δήλωσε ο κ. Μάλερ ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για μόλις την δεύτερη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με σχεδόν διετή έρευνά του.

Η πολύκροτη έκθεσή του καταγράφει δέκα περιστατικά όπου, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο κ. Τραμπ επιχείρησε ποικιλοτρόπως να σταματήσει τις έρευνες για τυχόν συνέργεια της προεκλογικής εκστρατείας του με την Μόσχα.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η έκθεση «απήλλαξε πλήρως» τον πρόεδρο Τραμπ ο κ. Μάλερ απάντησε λιτά: «Όχι».

Ο κ. Μάλερ επαναβεβαίωσε
πως, σύμφωνα με την πάγια γραμμή του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είναι δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος εν ενεργεία προέδρου. Δεδομένου αυτού του περιορισμού η ομάδα του δεν κατέληξε στο συμπέρασμα εάν δύναται να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του κ. Τραμπ για παρακώλυση Δικαιοσύνης, διευκρίνισε.

Δεν απέκλεισε πάντως την δυνατότητα να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ενός προέδρου αφότου λήξει η θητεία του. «Θα μπορούσατε να κατηγορήσετε τον πρόεδρο για ένα αδίκημα αφότου φύγει από το αξίωμά του;», ρώτησε βουλευτής. «Ναι», απάντησε λακωνικά ο κ. Μάλερ.

Ο ειδικός εισαγγελέας απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί αναλυτικότερα στα δέκα επίμαχα περιστατικά, ειδικά στην περίπτωση όπου ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στον επικεφαλής του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, Ντον ΜακΓκάν, και τον διεύθυνε να δρομολογήσει την απομάκρυνση του κ. Μάλερ από την έρευνα με το επιχείρημα ότι έχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο κ. ΜακΓκάν δεν υπάκουσε.

Η έρευνα Μάλερ επιβεβαίωσε συστηματικές παρεμβάσεις της Ρωσίας στην κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ, όμως δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν συνωμοσία ανάμεσα στην Μόσχα και την καμπάνια Τραμπ.

Η σημερινά κατάθεση Μάλερ αποτελεί πολιτική ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς ώστε να φέρουν στο προσκήνιο τα ευρήματα της έκθεσης, καθότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει διαβάσει το πόρισμα 448 σελίδων.
Πηγή: skai.gr