Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει την ακύρωση συναντήσεων με κινέζους αξιωματούχους

Διαψεύδει επίσημα ο Λευκός Οίκος, τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών συναντήσεων με δύο κινέζους απεσταλμένους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έλευση του Λίου Χε, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας για εμπορικά ζητήματα, στα τέλη του μήνα.

«Με όλο τον σεβασμό, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Δεν υπήρξε καμία ακύρωση, ουδεμία, μηδέν!», ο δήλωσε ο Λάρι Κάντλοου, σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας και ένας από τους κυριότερους συμβούλους του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο, διαψεύδοντας τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CNBC και της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με τα δύο ΜΜΕ, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες, η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα, με σκοπό να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο μεγιστάνας στο Πεκίνο, δεν σημειώνουν αρκετή πρόοδο ως προς το ακανθώδες ζήτημα των εξαναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας που η Ουάσιγκτον ερίζει πως επιβάλλονται στις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά ή διατηρούν σχέσεις με κινεζικές εταιρείες.

Κατά το δημοσίευμα των FT, η άποψη της κυβέρνησης Τραμπ είναι πως η πρόοδος είναι επίσης ανεπαρκής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η Ουάσιγκτον να προωθηθούν ώστε να εξισορροπηθεί η διμερής εμπορική σχέση, την οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου κρίνει πως είναι σήμερα υπερβολικά άνιση σε όφελος του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε να τεθεί σε ισχύ ανακωχή στην επιβολή επιπρόσθετων τιμωρητικών δασμών που άρχισαν να επιβάλλονται την άνοιξη, έπειτα από συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Αιρες.

Αναταραχή στην αμερικανική χρηματαγορά

Η τρίμηνη παύση θεωρητικά θα επιτρέψει στα δύο μέρη να διαπραγματευθούν συμφωνία προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα, που προκαλεί την οργή του Τραμπ, αλλά και για να τερματιστούν οι πρακτικές που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «κακόπιστες», όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας ή η καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα δημοσιεύματα, που προκάλεσαν αναταραχή στην αμερικανική χρηματαγορά και στις αγορές παραγώγων του αγροτοβιομηχανικού τομέα, αφήνουν να πλανάται άνεμος απαισιοδοξίας για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας πριν από την παρέλευση της προθεσμίας, στις 2 Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον την 30ή και την 31η Ιανουαρίου για συναντήσεις με τους αμερικανούς διαπραγματευτές, διαβεβαίωσε ο Κάντλοου.

Ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει από το 10% στο 25% τους δασμούς που επιβάλλονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν δεν κλειστεί διμερής συμφωνία ως την 1η Μαρτίου.