Κλείσιμο

Ο Κορέι στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι έφτασε απόψε στο Κάιρο, για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ δώδεκα παλαιστινιακών οργανώσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός κατά του Ισραήλ.
Κατά την άφιξή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Κορέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι οργανώσεις δεν πρόκειται να προσφέρουν μία «δωρεάν εκεχειρία» στους Ισραηλινούς, εξηγώντας ότι ο διάλογος αυτός φιλοδοξεί να καταλήξει σε «μία εκεχειρία και σε μία αμοιβαία κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ωστόσο, οι ενδοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιούνται με αιγυπτιακή μεσολάβηση, βρίσκονται μέχρι στιγμής σε αδιέξοδο, λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Φατάχ, οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως η ισλαμιστική Χαμάς.
Η τελευταία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, δέχεται να συζητήσει μόνο τη διακοπή των επιθέσεων εναντίον πολιτών. Αντίθετα η Φατάχ αξιώνει από το σύνολο των οργανώσεων μία σαφή διακήρυξη ότι αποδέχονται την ολόπλευρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές, οι οποίοι πάσχισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας να γεφυρώσουν τις διαφορές, δεν φαίνεται να σημείωσαν επιτυχία, γεγονός που δημιουργεί απαισιοδοξία ως προς την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση για τερματισμό των επιθέσεων μόνον εναντίον πολιτών.
Στη Γάζα ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τρεις Παλαιστίνιους ενόπλους, ανάμεσά τους έναν ανήλικο, δήλωσαν παλαιστινιακές νοσηλευτικές και ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή οι στρατιώτες, που φρουρούσαν σε φυλάκιο κοντά σε ισραηλινή κοινότητα στις ανατολικές παρυφές της Γάζας, απέτρεψαν χθες το βράδυ ένοπλη επίθεση ανοίγοντας πυρ εναντίον δύο υπόπτων που πλησίαζαν τη μεθόριο έρποντας.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα πτώματα δύο Παλαιστινίων βρέθηκαν κοντά στο σημείο εκείνο με στολές παραλλαγής και δίπλα τους βρέθηκαν μία βόμβα 25 κιλών και αρκετές χειροβομβίδες. Εκπρόσωπος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχούσα επιχείρηση με τηλεφώνημά του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο τρίτος Παλαιστίνιος, μόλις 16 ετών, βρήκε το θάνατο σε χωριστό επεισόδιο στην περιοχή του καταυλισμού της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του θεωρώντας ότι εκινείτο ύποπτα κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο.
Πηγή: skai.gr