Πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-Ιν να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ απηύθυνε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν μέσω της αδερφής του, Κιμ Γιο-τζονγκ,
η οποία επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με τη Σεούλ. 


Σύμφωνα με την πρόσκληση ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μουν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Μια τέτοια συνάντηση κορυφής θα ήταν η τρίτη μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών, έπειτα από τις συναντήσεις ανάμεσα στον πατέρα του Κιμ, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, και τους Νοτιοκορεάτες Κιμ Ντάε-γιουνγκ και Ρο Μου-Χιούν το 2000 και το 2007, που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν γευμάτισε σήμερα με τον αρχηγό του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ, τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως τελετουργικά, καθώς και με την Κιμ Γιο-τζονγκ.

«Η ειδική απεσταλμένη Κιμ Γιο-τζονγκ επέδωσε προσωπική επιστολή του αδελφού της, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουν.

Την πρόταση του αδελφού της προς τον πρόεδρο «να επισκεφθεί τον βορρά όποτε θα τον εξυπηρετεί καλύτερα», τη διατύπωσε προφορικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, όμως δεν αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση αυτή. Ζήτησε να δημιουργηθούν «οι σωστές συνθήκες» για μια τέτοια επίσκεψη και κάλεσε τον Βορρά να επιδιώξει πιο δραστήρια τον διάλογο με την Ουάσινγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

«Είναι απολύτως απαραίτητο ο Βορράς και οι ΗΠΑ να αρχίσουν γρήγορα συνομιλίες», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ