Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Πολωνία

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, θα ταξιδέψει σήμερα στη Βαρσοβία, όπου θα τον υποδεχθεί – με στρατιωτικές τιμές – ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, κεντροαριστερά), σχημάτισε κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Το νέο σχήμα ορκίστηκε την Τετάρτη, στέλνοντας τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στην αντιπολίτευση, ενώ η Άγγελα Μέρκελ αποσύρθηκε από την πολιτική.

Η σημερινή συνάντηση συμπίπτει με την 30ή επέτειο της υπογραφής της συνθήκης καλής γειτονίας και φιλικής συνεργασίας ανάμεσα στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Η Βαρσοβία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα επισκεφθεί ο κ. Σολτς αφού ανέλαβε την καγκελαρία. Ταξίδεψε αρχικά στο Παρίσι, κατόπιν στις Βρυξέλλες. Στο τέλος της επίσκεψής του, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε την δική της πρώτη επίσκεψη στη Βαρσοβία την Παρασκευή. Δήλωσε πως το Βερολίνο θα επιδιώξει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη μακρόχρονη διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολωνία για το κράτος δικαίου.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ανησυχία της αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε ετυμηγορία που οι Βρυξέλλες εξέλαβαν ως πλήγμα στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Στην προγραμματική συμφωνία του, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας τόνισε πως έχει σκοπό να εργαστεί ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να «προασπίζει τις αξίες της και το κράτος του δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ