Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για τη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμός από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως πραγματοποίησε σειρά νυκτερινών πληγμάτων εναντίον θέσεων της Χαμάς, του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς, ορισμένα από τα οποία ήταν η αιτία πυρκαγιάς που ξέσπασε σε θαμνώδη έκταση του νότιου Ισραήλ χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα.

Απαντώντας σε αυτή την πρακτική της Χαμάς, το Ισραήλ έκλεισε επίσης από προχθές, Τρίτη, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, απ' όπου εισέρχονται εμπορεύματα στη Γάζα, μια λωρίδα γης που κατοικείται από δύο εκατομμύρια ανθρώπους εκ των οποίων το 50% και πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αρχικά, καύσιμα και απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια εξαιρούνταν από την απαγόρευση, όμως σήμερα το πρωί το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «σταματά την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας» επειδή «συνεχίζουν να εξαπολύονται (από τον θύλακο) μπαλόνια με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Χθες βράδυ, το εβραϊκό κράτους, που επιβάλλει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποκλεισμό στη Γάζα, ανακοίνωσε επίσης την «άμεση» μείωση της ζώνης αλιείας στη Μεσόγειο για τους κατοίκους της Γάζας, από δεκαπέντε σε οκτώ ναυτικά μίλια, προτού ανακοινώσει σήμερα νωρίς το πρωί νέα πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν έναν ορισμένο αριθμό στρατιωτικών στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε μια λακωνική ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός.

«Οι στόχοι που επλήγησαν περιλαμβάνουν μια στρατιωτική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς, υπόγειες υποδομές και φυλάκια παρατήρησης», πρόσθεσε ο στρατός που υποστήριξε ότι η ενέργειά του αποτελεί «απάντηση» στη συνέχιση της χρήσης μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας πηγή στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά πλήγματα, τα οποία «έπληξαν» «εγκαταστάσεις» της Χαμάς και «κατοικίες», όμως «χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς».

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, κάτι που ώθησε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλλει αποκλεισμό.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, τα δύο μέρη συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση όλμων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αναλυτές, οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν να πιεστεί το ισραηλινό κράτος και να δώσει πράσινο φως προκειμένου να περάσει η οικονομική βοήθεια του Κατάρ στον θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις