Ο Γκόρντον Μπράουν στο Ιράκ

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν πήγε στο Ιράκ για μια διερευνητική επίσκεψη, καθώς σταθμίζει τη μελλοντική ανάμιξη της Βρετανίας στον τετραετή πόλεμο, που έχει εξοργίσει ψηφοφόρους και έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για ταχεία αποχώρηση.

Είναι η πρώτη επίσκεψή του αφότου επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ο διάδοχος του Τόνι Μπλερ, η δημοτικότητα του οποίου εξασθένησε εξαιτίας της υποστήριξής του προς τον πόλεμο. Συνεργάτες του Μπράουν δήλωσαν πως θέλει \να δει και να μάθει\ πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, στις 27 Ιουνίου.

\Πρόκειται για ένα διερευνητικό ταξίδι\, δήλωσε ο Μπράουν, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομίας, προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Ο Μπράουν έχει δηλώσει πως θέλει να προτείνει νέες ιδέες, αλλά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν άμεσα τα βρετανικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει εμποδίσει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να εικάζουν ότι μπορεί να επιταχύνει την αποχώρηση των στρατευμάτων για να κατευνάσει την κοινή γνώμη.

Ο Μπράουν, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Ντες Μπράουν, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλΜάλικι και τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον βρετανό στρατηγό που διοικεί τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, τον αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και τον αμερικανό πρεσβευτή.

Ο Μπράουν δήλωσε πως κατά τις συνομιλίες του με τον Μάλικι θα συζητήσει την εθνική συμφιλίωση μεταξύ των εμπολέμων στο Ιράκ και θα ακούσει προτάσεις για το πώς μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία αυτή.

\Στο θέμα της πολιτικής συμφιλίωσης, θέλω να ξέρω πώς θα προχωρήσουν και, αν δεν ακούσω προτάσεις απ\' αυτούς, θα τους κάνω εγώ προτάσεις\, δήλωσε.

Η επίσκεψη του Μπράουν στο Ιράκ πραγματοποιείται ενώ η βρετανική δύναμη στο Ιράκ μειώνεται κατά περίπου 1.500 στρατιώτες, στους 5.500 στρατιώτες.
Πηγή: skai.gr