Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υποψήφιος για τη γερμανική προεδρία

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, θα είναι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Γερμανίας για τη θέση του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με πολιτικές πηγές.
Η υποψηφιότητα του Κέλερ από το Χριστιανοδημοκρατικό και το φιλελεύθερο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών σημαίνει ότι θα γίνει σχεδόν σίγουρα ο ένατος πρόεδρος της Γερμανίας μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και τα δύο κόμματα μαζί ελέγχουν το ειδικό Σώμα (αποτελείται από βουλευτές της ομοσπονδιακής Βουλής και εκπροσώπους των 16 κρατιδίων) που θα εκλέξει το νέο πρόεδρο στις 23 Μαΐου.
Η εκλογή του Κέλερ στην τιμητική αυτή θέση δεν αναμένεται να έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Θα αποτελέσει όμως ένα ουσιαστικά συμβολικό πλήγμα για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενόψει των 13 τοπικών εκλογών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν φέτος στη Γερμανία.
Ο Κέλερ υπήρξε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κόλ, τη δεκαετία του 1990 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από το 1998 ενώ το 2000 εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα δύο κόμματα εξέτασαν επίσης την πιθανότητα να ορίσουν ως υποψήφιο τον Χάινριχ φον Πίρερ, διεθυντή της βιομηχανίας Ζίμενς.
Πηγή: skai.gr