Κλείσιμο

Ο Φράνκο, οι Ναζί και τα... Κανάρια νησιά

Θυμίζει σουρεαλιστικό μυθιστόρημα, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα...

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ο ισπανός δικτάτορας Φράνκο συνεργάστηκε με τους Ναζί προκειμένου ν' αποδείξει ότι τα Κανάρια Νησιά ήταν... πατρίδα της Αρείας φυλής.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την έκδοση στην Ισπανία ενός νέου βιβλίου που αναφέρεται στη συνεργασία του καθεστώτος του στρατηγού Φράνκο με τους Ναζί για ν' αποδειχθούν οι γνωστές θεωρίες περί Αρείας φυλής.

Επιστήμονες, λοιπόν, από την Αχνενέρμπε, ένα ίδρυμα που δημιούργησε ο Χάινριχ Χίμλερ και χρηματοδοτούνταν από τα Ες Ες, σχεδίαζαν να επισκεφθούν τα Κανάρια νησιά, αλλά οι έρευνές τους ματαιώθηκαν επειδή άρχισε ο πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939.

Έτσι, ανέθεσαν σε έναν αρχαιολόγο, στον Μαρτίνες Σάντα Ολάλα, που ήταν φίλος του ισπανού δικτάτορα, να διεξαγάγει έρευνες για λογαριασμό τους.

Μάλιστα, οι Ναζί χρηματοδότησαν τις ανασκαφές αυτές, στέλνοντας ακριβές φωτογραφικές μηχανές και επίσης δανείζοντας αεροπλάνα για την από αέρος φωτογράφηση των περιοχών αυτών.

Και μια από τις περιοχές ήταν και τα Κανάρια νησιά που, σύμφωνα με τη θεωρία του πρώτου διευθυντή της Αχνενέρμπε, ήταν ό,τι είχε απομείνει από τη μυθική Ατλαντίδα!

Και η Ατλαντίδα ήταν, σύμφωνα με τη θεωρία των Ναζί, η προνομιούχος πατρίδα της Αρείας φυλής -επέτρεπε δηλαδή την υποκατάσταση του περιούσιου λαού, δηλ. των Εβραίων, από κάποιον άλλον!

Ο Μαρτίνες Σάντα Ολάλα επισκέφθηκε αρκετές φορές τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου και μίλησε για τις έρευνες που έκανε, ενώ το ίδρυμα Αχνενέρμπε δημοσίευσε τις εργασίες του.

Η συνεργασία αυτή, όμως, διεκόπη απότομα με την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος. Πολλοί διανοούμενοι-μέλη του Αχνενέρμπε καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης για τον ρόλο που έπαιξαν στο Ολοκαύτωμα.
Πηγή: Eπιμέλεια: Δημήτρης Θωμάς